We delen de oogst, in schaarste en overvloed - Rijk Bos Bloemen

We delen de oogst, in schaarste en overvloed - Rijk Bos Bloemen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van Marieke De Vos, de bloemenboerin van Rijk Bos Bloemen.
Rijk Bos Bloemen
foto: Lien Van den Eynde

 

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

We stelden de vraag ook aan Marieke De Vos van Rijk Bos Bloemen, een biologische bloemenboerderij in Elene (Zottegem). De bloemen groeien op een natuurlijke manier, op hun eigen ritme, met respect voor natuur en mens. Dit is Mariekes antwoord op onze vraag: 

 

Bloemen én mensen wil ik laten groeien en bloeien op mijn csa-boerderij Rijk Bos Bloemen!

CSA staat voor Community Shared Agriculture of gemeenschapslandbouw. Dat betekent dat ik als boerin samen met een 200-tal deelnemers aan het project een gemeenschap vorm. We geloven in eerlijke en lokale landbouw en zoeken samen oplossingen voor de uitdagingen waar de huidige landbouw mee geconfronteerd wordt. 

De deelnemers geven mij de verantwoordelijkheid en het vertrouwen en ik teel voor hen lokale en eerlijke biologische snijbloemen. We delen de oogst, in schaarste en overvloed. 

Ik wil de bloemen niet forceren zoals vaak in de bloemenindustrie gebeurt, maar laat hen groeien op hun eigen ritme, met respect voor natuur en mens.

In de winter is er een bloemenstop, ons klimaat laat het dan immers niet toe dat er blije bloemen groeien. Mooi om te zien hoe dat bij de deelnemers niet voelt als een beperking; ze herwaarderen wat de natuur ons schenkt.

Enkel samen kunnen we bloemen én de wereld tot bloei brengen.

Marieke De Vos, Rijk Bos Bloemen

 

Meer lezen

Hier vind je de website van Rijk Bos Bloemen

Op deze website vind je een handig overzicht van plekken waar je blije bloemen kunt plukken of kopen (bloemen geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu).

 

Rijk Bos Bloemen
foto: Lien Van den Eynde
Ook gepost in: Genoeg