Wat zijn blije bloemen?

Wat zijn blije bloemen?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/02/2016
Blije Bloemen zijn bloemen geproduceerd met respect voor mensenrechten en milieu. Blije Bloemen is geen label maar een benaming voor bloemen die geteeld zijn onder goede arbeids- en milieuomstandigheden. Dit kunnen zijn: seizoensbloemen, lokale bloemen, biologische bloemen en bloemen uit het Zuiden met een fairtrade label.
Bloemenarbeidster uit Ecuador met fairtrade bloemen
Bloemenarbeidster uit Ecuador met fairtrade bloemen

Steeds meer snijbloemen in onze winkels komen uit het Zuiden. Arbeiders moeten er vaak in slechte omstandigheden werken. De bloementeelt heeft door het gebruik van pesticiden, water en meststoffen ook een grote impact op het milieu.

Geen rozen zonder doornen

Wist je dat steeds meer bloemen in onze winkels uit het Zuiden komen? Het ideale klimaat, toegenomen transportmogelijkheden en goedkope arbeidskrachten doen vele plantages verhuizen naar landen als Kenia, Colombia en Ecuador. Voor veel landen in het Zuiden vormt de bloemenindustrie een belangrijke deel van de economie op het platteland. Toch gaat de groei van deze sector vaak ten koste van de arbeiders, die vaak in onmenselijke omstandigheden werken op de plantages.
Lees hier meer over de sociale gevolgen van bloementeelt voor arbeiders in het Zuiden

Impact op het milieu

De bloementeelt heeft door het gebruik van pesticiden, water en meststoffen ook een impact op het milieu. Gronden verzuren en worden onvruchtbaar. Bovendien vraagt de productie en het transport ook veel energie, of ze nu in het Zuiden of hier bij ons in verwarmde en sterk verlichte serres gekweekt worden.
Lees hier meer over de ecologische impact van de bloementeelt

Eerlijk bloeit het langst

  • Koop bloemen van het seizoen. Zoals tulpen, krokussen en paasbloemen in het voorjaar, zonnebloemen in de zomer en anjers en chrysanten in het najaar. Bekijk hier de seizoensbloemenkalender
  • Koop bloemen met een label. In verschillende supermarkten kan je rozen met het Fairtrade label kopen. Vraag bij je bloemist naar gelabelde rozen of biologische bloemen. Lees meer
  • Verzorg je bloemen goed. Koop ze zo ook ze vers mogelijk. Lees meer
  • Kweek zelf bloemen. Richt in je eigen tuin of op je balkon een plekje in om zelf bloemen te kweken. Zo heb je altijd een gepast boeket in huis. Lees meer

Lees hier alle artikels van het dossier Blije Bloemen (kweek, milieu- en sociale gevolgen, verkooppunten, seizoensbloemenkalender...)

Gemeente Middelkerke deelt Fairtrade rozen uit
De gemeente Middelkerke deelt 400 Fairtrade rozen uit aan het personeel op 07/05/2010 n.a.v. Fairtrade@Work
Ook gepost in: Producten & Diensten