Delen en ruilen op reis: een overzicht

Delen en ruilen op reis: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/06/2020
Ook op reis bestaan er heel wat mogelijkheden om te ruilen en delen. Ideaal om lokale mensen te leren kennen en geld te besparen op je verblijf- en vervoerskosten. Hieronder vind je een overzicht van alle bestaande deelinitiatieven op vakantie.

 

Slaapplaats delen

Een netwerk waarmee je ‘van zetel naar zetel’ de wereld rond kan reizen, gratis. Je kan ook reizigers van over de ganse wereld bij je thuis verwelkomen.

Warmshowers
Een netwerk van fietsreizigers die elkaar gratis onderdak, bed én een warme douche geven. 
www.warmshowers.org

Couchsurfing (Engelstalig netwerk)
www.couchsurfing.org

Tripping (Engelstalig netwerk)
www.tripping.com

Bewelcome
Een netwerk waar culturen elkaar ontmoeten; je kan er een plaats om te slapen delen, vriendelijke mensen ontmoeten en anderen op weg helpen.
www.bewelcome.org

The Hospitality Club
Het doel is het bij elkaar brengen van mensen - gastheren en -vrouwen, gasten, reizigers en de lokale bevolking. Hospitality Club leden rond de wereld helpen welkaar wanneer ze aan het reizen zijn - met een dak boven het hoofd of een rondleiding door de stad.
hospitalityclub.org

Welcome to My Garden
Belgische (voorlopig vooral Vlaamse) burgers geven aan dat hun tuin ter beschikking is als supersimpele kampeerplaats. 
welcometomygarden.be

Campinmygarden
Deze website geeft een overzicht van privé tuinen waar je je tent kan opslaan voor een nachtje.
campinmygarden.com

Campr
De AirBnB voor kampeerders. Vind een plaatsje waar je je tent kan zetten of meld jezelf aan als gastheer / gastvrouw. 
www.gocampr.com

Trustroots
Een gemeenschap van reizigers die elkaar helpen. Je kan je zetel aanbieden zoals bij coachsurfing, mensen rondleiden... Open source en gratis, maar invite-only. Er zijn ook 'tribes', sub-groepen rond een bepaald thema, zoals vegetariërs en veganisten, LGBTQ*, hackers, muzikanten,...
www.trustroots.org

 

Huisruil

Je verblijft in het huis van een gezin dat ondertussen in jouw huis verblijft. Met deze formule ben je een individu in een gemeenschap in plaats van een onopgemerkte massa-toerist in een artificieel vakantieparadijs. Geen oppervlakkige gesprekjes met hotelpersoneel, maar maximale kansen om mensen waarachtig te ontmoeten. Je brengt jouw vakantie door in een persoonlijke woonomgeving die je alle comfort en gezelligheid biedt. Huisruil is bovendien een zeer duurzame vorm van toerisme, het vereist namelijk geen extra infrastructuur waarvan buiten het seizoen nauwelijks gebruik van gemaakt wordt.

HomeLink
Een internationale huizenruilorganisatie die haar diensten aanbiedt via de vzw Taxistop. Een lidmaatschap bij Taxistop is vereist voor een inschrijving bij HomeLink.
www.taxistop.be

Guesttoguest
Deze organisatie bemiddelt kosteloos en maximaliseert de veiligheid van beide partijen. Door het gebruik van een puntensysteem kunnen bij een ruil meer dan twee partijen betrokken zijn.
www.guesttoguest.com

Intervac
Inschrijvingskosten
www.intervac-homeexchange.com

Huizenruil
Huizenruil is het nederlandse platform van het wereldwijde home exchange netwerk.
www.huizenruil.com
www.homeexchange.com

Home for Exchange
Inschrijvingskosten
www.homeforexchange.com

 

Huisoppas

Je kan gratis vakantie hebben in ruil voor je aanwezigheid en enkele diensten. Als woning-eigenaar kan je met een gerust gemoed op vakantie vertrekken, als oppasser zorg je voor het huis, planten en eventuele dieren.

Woningoppas
Woningoppas van Taxistop vzw brengt potentiële oppassers in contact met oppasaanvragers.
www.woningoppas.be

 

Ontmoeting en participatief toerisme

Participatief toerisme is een leuk en persoonlijk alternatief voor georganiseerd massatoerisme.

Global Greeters Network
Een internationaal netwerk van ‘greeters’. Stadsbewoners die de liefde voor hun stad graag met anderen delen. Greeters zijn geen historici die je meenemen van musea naar musea, maar gastvrije mensen die je, met een warm hart en onbezoldigd, de verborgen hoekjes van hun stad tonen.
www.globalgreeternetwork.info

Belgium Greeters Network
Belgisch netwerk van ‘greeters’, in het leven geroepen door de vzw "Tourisme autrement". Verschillende Belgische steden (momenteel vnl. franstalig) zijn reeds lid en velen zullen snel volgen: Brussel, Namen, Bergen,...
www.greeters.be

Servas
Dit netwerk is van oorsprong een vredesorganisatie. Door onderlinge ontmoeting wil ze de verbondenheid tussen mensen van over de hele wereld bevorderen. Leden van Servas bieden elkaar onderling gastvrijheid aan.
servas.org

 

Huren bij bewoners

Of het nu een kamer voor een nacht, een kasteel voor een week of een appartement voor een maand, kan je zowel als gastheer of als reiziger privé-logementen (ver)huren. Het is verrijkend als reiziger omdat je vaak bij mensen van de streek slaapt. Als gastheer kan je kamers of huizen die anders toch leegstaan, aanbieden.

Airbnb
Heb je een ongebruikte kamer, die kan je verhuren voor een nachtje. Zelf kan je ook overal ter wereld van deze service gebruik maken.
www.airbnb.com

Misterb&b
Airbnb voor LGBTQ*, opgericht door een homokoppel dat via airbnb een ongastvrije ervaring had meegemaakt. 
www.misterbandb.com

Tripping
www.tripping.com

Bedycasa
www.bedycasa.com

Flipkey
www.flipkey.com

Camptoo
Heb je een caravan of camper/mobilhome en staat deze vaker stil dan dat deze op reis gaat? Wil je graag eens kamperen in een mobilhome? Via Camptoo kunnen eigenaars en potentiele huurders elkaar vinden.
www.camptoo.be

Goboony
Gelijkaardig aan Camptoo, maar enkel voor campers/mobilhomes, niet voor caravans.
www.goboony.be

 

Reistips uitwisselen

Initiatieven waarmee reiziger plannen, tips en ervaringen kunnen uitwisselen.

Spottedbylocals
Deze site geeft een overzicht van alle favoriete plekjes van de inwoners van steden in Europa.
www.spottedbylocals.com

Use-it Europe
USE-IT is de toeristische informatiegids voor jongeren. De kaarten en gidsen zijn gemaakt door de lokale bevolking die weten wat er gaande is in de stad, en die no-nonsense advies geven over eet en slaapplaatsen en plekken om uit te gaan.
www.use-it.travel
www.use-it.be

Hitchwiki
Website die tips verzamelt over liften of andere vormen van heel erg goedkoop vervoer. Het is een wiki: iedereen kan bewerken en meehelpen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. 
hitchwiki.org

 

Werken voor kost en inwoon

Wwoofing
WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) is een wereldwijd netwerk van biologische boerderijen. In ruil voor een helpende hand bieden zij je eten en onderdak. Je draait 4 tot 7 uur per dag mee in het leven op de boerderij. Het primaire doel van deze ruil is niet zozeer economisch, maar wel de uitwisseling van cultuur en het verspreiden van de technieken van de biologische landbouw.
www.wwoof.org

HelpX
Wereldwijd vrijwilligerswerk tegen kost en inwoon.
www.helpx.net

Workaway
Wereldwijd vrijwilligerswerk tegen kost en inwoon.
www.workaway.info

 

Liften en autoritten delen

Heb je geen wagen, wil je hem niet onnodig gebruiken? Verschillende diensten helpen je om gratis of tegen vergoeding mee te rijden met andere wagens. Anderzijds kan je als chauffeur een groot deel van je reisonkosten recupereren door je beschikbare plaatsen aan te bieden.

Taxistop
Taxistop biedt een mooi overzicht van allerlei deel-initaitieven. In 1975 werd het Centrum voor Positieve Aanwending opgericht. Deze vzw, beter bekend bij het brede publiek als Taxistop, is sindsdien actief onder het motto "meer met minder" (in eerste instantie in Vlaanderen, later in gans België). Het doel van Taxistop is projecten te realiseren die ervoor zorgen dat bestaande goederen en middelen beter worden gebruikt.
www.taxistop.be

Eurostop
Via Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend liften naar elke uithoek van Europa. Als chauffeur kan je een flink deel van je reiskosten recupereren door je lege plaatsen bij Taxistop aan te bieden. Voor de lifter is de liftcentrale een leuke en vooral goedkope manier om overal in Europa te geraken.
www.eurostop.be
 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, economische modellen....)

Herbekijk of beluister de tips van Netwerk Bewust Verbruiken tijdens de digitale reisbeurs van de-uitstap.be

liften hitchhiking
Bron foto: Flickr CC Teppo Moisio
Ook gepost in: Reizen & Vrije tijd Genoeg