Is het mogelijk om geen afval te maken?
Dat is de vraag die Bea Johnson zich stelde, in 2008, ongeveer tien jaar geleden. Sindsdien is de 'Zero Waste'beweging geboren.
5 tips voor minder druk in je hoofd
1. Geniet van de kleine dingen
2. Heb oog voor wat echt belangrijk is
3. Leer nee zeggen
4. Zorg dat je leven clean is
5. Zoek buitenlucht op
An Thys: ‘Moeten. Daar zeg je al iets heel belangrijks. We leven in een maatschappij waar de druk erg hoog ligt en waar alles snel snel snel snel moet gaan, wat maakt dat je als individu erg onder druk komt te staan. Heel wat mensen lijden onder chronische stress, soms met een burn-out tot gevolg. De maatschappij zal het niet voor ons oplossen, dus wordt het voor ieder van ons een uitdaging om er zelf mee te leren omgaan en regelmatig even te blijven stilstaan in dit geheel. Stel jezelf eens wat vaker de vraag: ‘MOET en WIL IK DIT NU ECHT DOEN?’ in plaats van jezelf constant op te leggen dat je alles moet doen.'
‘Je bent zeker niet de enige. We zien een trend dat mensen veel meer willen stilstaan bij zichzelf. Wil je nog wel in die ratrace van het leven meegaan? Wil je nog leven op deze manier? Wil je nog geleefd worden in plaats van simpelweg te leven? Durven stilstaan bij jezelf kan best confronterend zijn. Je beseft wel dat je niet goed bezig bent en ervaart in de beginfase wat weerstand, maar het is pas als je anders met stress begint om te gaan dat je een kanteling maakt. Heel veel mensen die een burn-out hebben gehad, ervaren dat achteraf als een geschenk omdat ze daarna op een andere manier naar de dingen gaan kijken. Lijst voor jezelf eens op wat je wilt veranderen. Evalueer jezelf eens, bekijk wat er fout loopt maar durf ook de positieve kanten te benadrukken.
Wanneer ik met mijn coachees een persoonlijk actieplan wil opstellen, help ik hen eerst tot de essentie te komen. Dichter bij zichzelf. Wat vind je echt belangrijk in jouw leven? Denk niet na over de verwachtingen die de omgeving van jou heeft, maar blijf stilstaan bij jezelf. Waar wil ik eind 2016 gelukkig over zijn? Waaraan zal ik dan merken dat ik mijn doelstelling bereikt heb? Dat is een heel moeilijke vraag, want dan moet je durven terugkijken op jezelf. Wat deed ik al goed en wat kan beter? Wat zijn je energiegevers en wat zijn je energievreters? Die input heb je nodig om tot een persoonlijk jaaractieplan te kunnen komen. Soms is het ook handig om stil te staan bij hoe het nu is en hoe ver je van je doel af staat. Stel, je wilt gezonder gaan leven en meer met je lichaam bezig zijn, wat doe je al goed en wat kan beter? Welke hulpbronnen heb je hiervoor? Lees eens een goed boek of blog hierover, kijk naar goede voorbeelden van vriendinnen in je omgeving en zorg zo voor input van je actieplan.
-Het volledige artikel verscheen eerder in Femma Magazine-
TEKST: Lobke Gielkens