Vasten voor gevorderden: seizoen 2

Dit jaar begint de vasten op 18 februari. Vorig jaar gaven we je al tien mogelijkheden om soberder te leven, dit jaar doen we daar nog vijf bovenop. Ga met jezelf en anderen de uitdaging aan om op 40 dagen gewoontes te doorbreken, je milieu-impact te verkleinen en solidair te zijn met anderen.

Vasten komt terug in verschillende religies en is een manier om solidair te zijn met anderen die het minder hebben. Vaak is het een periode van soberheid en onthouding. Met andere woorden: het ideale tijdstip om stil te staan bij onze impact op mens en milieu en onze eigen gezondheid. Kies een uitdaging uit onze vasten-alternatieven van vorig jaar of zoek tussen onderstaande vijf eentje die je op het lijf geschreven is.

1/ 40 dagen ontrommelen

We bezitten allemaal wellicht een pak spullen die we eigenlijk niet echt nodig hebben. Begin dit jaar vroeg met de lenteschoonmaak en ontdoe je elke vasten-dag van 1 item. Less is more dus, een vasten-variant van het Minimalism Game. Heb je nog meer overbodige spullen in huis, dan kan je ook elke dag van de eerste week 1 item wegdoen, elke dag van de tweede week 2 dingen, elke dag van de derde week 3 zaken, enzovoort. Zo heb je tegen Pasen maar liefst 159 spullen uit je huis gehaald! Je kan elke dag een foto op Freecycle posten,  een rommelmarkt organiseren op het einde van de vasten of een rit naar de Kringwinkel inplannen.
Download onze Facebook-banner #40dagenontrommelen.
Zet hem op je eigen profielpagina en moedig anderen aan om mee te doen.

2/ 40 dagen geven

Vrouwenbeweging KVLV, Vrouwen Met Vaart, roept op om 40 dagen te geven en koppelt er zelfs een heuse wedstrijd aan. Je kan elke dag een voorwerp geven dat je thuis liggen hebt en waarvan je weet dat je er iemand anders een plezier mee doet, maar het kan ook om een compliment of een stuk tijd gaan.  Op Gedeeld:Door vind je nog heel wat andere initiatieven rond geven en ruilen, van weggeefwinkels tot boekenruilkasten en Freecycle-groepen. Slimmeriken hadden zeker al door dat deze uitdaging perfect te combineren valt met de eerste. 

3/ 40 dagen zonder vlees

De bekendste vasten-uitdaging Dagen Zonder Vlees is terug. Dit jaar staat het collectieve centraal en kan je meedoen als groep. Maak het jezelf gemakkelijk en sluit je aan bij de Netwerk Bewust Verbruiken-groep. Als we erin slagen om bij de grootste groepen te komen en zo gezamenlijk de grootste ecologische besparing neerzetten, verloten we een veganistisch diner voor twee onder de groepsleden.
Download onze Facebook-banner #dagenzondervlees.
Zet hem op je eigen profielpagina en moedig anderen aan om mee te doen.

4/ 40 dagen zonder suiker

Suikervasten is een hele uitdaging, maar velen ronden ze uiteindelijk succesvol af. Koppen liet in een reportage al zien wat een maand zonder suiker met iemand kan doen. Inspiratie rond suikervrije recpeten vind je op de blog Suikerloos. Dat suikervasten goed is voor je lichaam staat vast, maar dat de suikerproductie ook een grote impact op het milieu heeft, geeft jou misschien net dat extra duwtje.
Download onze Facebook-banner #40dagenzondersuiker.
Zet hem op je eigen profielpagina en moedig anderen aan om mee te doen.

5/ 40 dagen fietsen

Trap de lente in en verplaats je tussen 18 februari en 4 april uitsluitend met de fiets voor afstanden kleiner dan 10 km. Tegen de paasvakantie heb je dan weer een prima conditie én strakke billen. Bovendien stoot je per tien gefietste kilometers 1000 gram CO2 minder uit. Wist je trouwens dat 75% de auto neemt voor afstanden kleiner dan 10 km en 59% voor afstanden kleiner dan 5 km?
Download onze Facebook-banner #40dagenfietsen.
Zet hem op je eigen profielpagina en moedig anderen aan om mee te doen.

Lees ook het artikel '10 alternatieve manieren om te vasten'