Annelies uit Elewijt trekt 14 maanden op fietsreis met haar gezin

Annelies uit Elewijt trekt 14 maanden op fietsreis met haar gezin

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 02/03/2017
Het begon allemaal met het uitruimen van haar kleerkast. De rest van het huis volgde en niet veel later limiteerde Annelies ook de hobby's van haar kinderen. "De grootste drijfveer om minimalistischer te leven? Rust in mijn hoofd." Morgen vetrekt ze met haar gezin voor 14 maanden op fietsvakantie door Europa.
simplify life elewijt
Foto: Peter Haemels

Mijn nieuwe motto? Investeer niet in spullen maar in ervaringen. Daarom gaan we vanaf juli veertien maanden met ons gezin door Europa fietsen. Met het bedrag dat die reis ons kost, kan je veel schoenen kopen :) 

Het was het gekende verhaal ... veel kleren, niet genoeg ruimte om alles op te bergen maar toch nog steeds niets om aan te doen. Annelies Claes uit Elewijt nam het boek van Marie Kondo bij de hand en voerde een grondige selectie in haar kleerkast door. "Daar lag en ligt nog steeds veel te veel in," lacht ze. "Maar ik heb nieuwe regels opgesteld. Als ik iets meer dan een jaar niet gedragen heb, moet het weg. Ik doe ook geen impulsieve aankopen meer en koop alleen nog waar ik echt 100% van overtuigd ben. Voor alles wat mijn kast binnenkomt, moet er ook iets uit. Zo kwam ik tot volgende conclusies:

  • Mijn kledingbudget daalde drastisch
  • Ik besef dat ik genoeg kleren heb om aan te doen, want nu heb ik een overzicht
  • Ik varieer veel meer dan vroeger
  • Als je veel kleren hebt en je wil alles regelmatig dragen, dan heb je bijna geen tijd om je lievelingskleren te dragen. Wat jammer is.

De poetsvrouw ook content

Sindsdien gaat Annelies ook met de grove borstel door andere kasten en dozen. "Ik merkte dat al die rommel, de overvolle kasten en onoverzichtelijkheid me onrustig maakten. Elektronica die kapot is, een broek waar ik knielappen op moet naaien maar waar mijn zoon toch al lang uitgegroeid is, oorbellen waar ik er eentje van mis, een aardappelmesje dat niet goed snijdt... die dingen moeten eruit. Dat wil niet zeggen dat ik geen belang meer hecht aan spullen. Integendeel. Alleen wil ik me nu enkel omringen met dingen die volledig mijn goesting zijn." Minder gerief heeft volgens Annelies best voordelen. "We zijn veel netter geworden. Alles heeft een vaste plaats nu en het gaat een pak sneller om ons huis op te ruimen de avond voor de poetsvrouw komt."

Minder hobby's, meer tijd

Op een bepaald moment ging Annelies ook het aantal hobby's van haar kinderen inperken "Ik had het gevoel dat ik altijd gehaast was. Gehaast om op het werk te geraken, gehaast om weer thuis te geraken, om de kinderen af te halen, om het eten te maken, om het huiswerk te begeleiden, om ze naar de hobby te krijgen… Op de duur zat ik de kinderen altijd op te jagen en dat vonden ze zelf ook niet meer aangenaam. Nu hebben we de luxe om alles wat rustiger en bewuster te doen en eens tijd nemen om samen een gezelschapsspel te spelen. Ik heb ontdekt dat ik me eigenlijk niet te veel aan de anderen moet spiegelen. Het is niet omdat andermans kind vijf naschoolse hobby's heeft, dat dat bij ons ook zo moet. Het is niet omdat een ander voltijds werken kan combineren met het gezin, dat ik dit moet kunnen. En het is niet omdat een ander elk jaar gaat skiën dat ik dit ook moet doen. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij/zij belangrijk vindt. Want alles hebben en doen, dat gaat toch niet."

Op fietsreis met het gezin

Annelies heeft een dubbele relatie met cadeautjes. Zelf doet ze niet meer aan hebbedingen en brolcadeautjes, maar haar omgeving nog wel. "Mijn nieuwe motto is 'investeer niet in spullen maar in ervaringen'. Daarom verrassen mijn man en ik elkaar tegenwoordig met een activiteit op onze verjaardag. Zo zijn we dit jaar al gaan wandelen en railbiken in de Hoge Venen. Morgen vertrekken we met ons gezin veertien maanden lang op fietsreis door Europa. Met het bedrag dat die reis ons kost, kan je veel schoenen kopen :-)." Vier personen, twee tandems de noodzakelijke bagage en kampeermateriaal. Annelies kijkt er stiekem wel naar uit om met zo weinig gerief proberen te leven. "Alles wat we besluiten mee te nemen, is zeer weloverwogen. Op een bepaald moment waren we aan het twijfelen welk fototoestel we zouden kopen voor op de reis. Net toen toen ging mijn gsm stuk. Uiteindelijk hebben we beslist dat ik gewoon een goede gsm zou kopen die kwalitatief goede foto's maakt. Het beste fototoestel is toch hetgene dat je bij hebt."

Annelies vertelt in haar blog annelyse.be hoe ze stap voor stap haar leven probeert te vereenvoudigen. Daar kan je ook de verhalen van haar Europa-fietsreis volgen. 

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.