Vroege lentekriebels bij FleurAkker

Vroege lentekriebels bij FleurAkker

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/01/2023
Wij dragen deze week een dikke winterjas. Biobloementeler Annemie Knaepen voelt de lente al kriebelen. Ze bereidt haar CSA-bloemenveld in Jette voor op een nieuw seizoen en verwelkomt nieuwe leden.
FleurAkker in de lente - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de lente - foto: Marjon Udo

 

Winterweer. Nachtvorst. Toch voelt Annemie Knaepen de lente al kriebelen. “Langzaam en waar mogelijk maak ik de aarde van het bloemenveld klaar voor het nieuwe seizoen”, vertelt ze wanneer we haar bellen over haar CSA-project FleurAkker.

Duurzaam

CSA is de meest duurzame en eerlijke manier om te genieten van ecologisch geteelde bloemenpracht

CSA staat voor Community Supported Agriculture, landbouw gedragen door de gemeenschap. Dat betekent dat Annemie professioneel biobloemen kan telen met een zeker inkomen dankzij steun van leden die een bloemenaandeel kopen. “Dat is de meest duurzame en eerlijke manier om te genieten van ecologisch geteelde bloemenpracht”, vindt Annemie. “De leden van FleurAkker geven een eerlijke prijs voor hun bloemen. Bovendien ondersteunen ze agro-ecologische landbouwmethoden, het herstel van biodiversiteit én in ons geval ook de sociale economie.”

Annemie gaf haar eerste CSA-bloemenveld vorm bij CSA-boerderij Hoeve Het Blokhuis in Limburg, waar haar wortels liggen. Omdat ze tegenwoordig in Brussel woont, is ze blij dat ze sinds 2021 een veld kan bewerken in Jette; de enige zelfpluk-bloemenboerderij in het Brussels Gewest!

Sociaal

In Jette vond Annemie aansluiting bij sociaal economiebedrijf Groot Eiland, net zoals CSA-boerderij CourJette. Tijdens het seizoen, wanneer er veel werk is op het bloemenveld, doet ze een beroep op mensen in arbeidszorgtrajecten en trajecten voor socio-professionele herinschakeling.

Ik geef mijn liefde voor bloemen graag door

Een plek maken waar jongeren in langdurige werkloosheid, mensen die herstellen van een zware burn-out, mensen met een psychische kwetsbaarheid… opnieuw gemotiveerd raken, dat vraagt veel zorg. Maar het schenkt ook veel voldoening. “Bloemen telen is een mooie job. En ik geef mijn liefde voor bloemen graag door. De zorg voor mensen en het telen van ecologische bloemen gaat in ons project hand in hand.”

Ook voor de leden van FleurAkker is het sociale belangrijk. Dankzij samenwerkdagen op het veld leren ze andere Brusselaars kennen. Ze delen hun zoektocht naar rust en schoonheid. “Een tegengewicht voor de hang naar snelheid en gemak die onze samenleving tekent.”

Nieuwe leden welkom

Voor 2023 lopen de inschrijvingen al vlot, maar er kunnen nog nieuwe leden aansluiten.

Waar?

  • Je gaat bloemen plukken op een mooie locatie in de Bosstraat in Jette, vlakbij het Laarbeekbos en het Moeras van Jette-Ganshoren, ideaal voor wie regelmatig wil ontspannen in de natuur 

Wanneer? Hoe? 

  • Het plukseizoen start eind maart of in april, afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Intekenen kan tot in april
  • Je kunt een seizoensabonnement nemen waarbij je iedere week een boeket komt plukken
  • Ofwel kies je voor een duo-abonnement: je schrijft je in samen met iemand anders en maakt de afspraak om tweewekelijks te komen plukken

Interesse?

Interesse in zelfpluk-bloemenvelden in een andere regio? 

 

FleurAkker in de lente: narcissen - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de lente: narcissen - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de zomer - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de zomer - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de zomer - foto: Marjon Udo
FleurAkker in de zomer - foto: Marjon Udo