Labels voor bloemen
Eco- en Fairtrade labels helpen je op weg om in de winkel een duurzame keuze te maken. Ook in de bloementeelt bestaan er verschillende duurzaamheidslabels.
Winterweer. Nachtvorst. Toch voelt Annemie Knaepen de lente al kriebelen. “Langzaam en waar mogelijk maak ik de aarde van het bloemenveld klaar voor het nieuwe seizoen”, vertelt ze wanneer we haar bellen over haar CSA-project FleurAkker.
CSA is de meest duurzame en eerlijke manier om te genieten van ecologisch geteelde bloemenpracht
CSA staat voor Community Supported Agriculture, landbouw gedragen door de gemeenschap. Dat betekent dat Annemie professioneel biobloemen kan telen met een zeker inkomen dankzij steun van leden die een bloemenaandeel kopen. “Dat is de meest duurzame en eerlijke manier om te genieten van ecologisch geteelde bloemenpracht”, vindt Annemie. “De leden van FleurAkker geven een eerlijke prijs voor hun bloemen. Bovendien ondersteunen ze agro-ecologische landbouwmethoden, het herstel van biodiversiteit én in ons geval ook de sociale economie.”
Annemie gaf haar eerste CSA-bloemenveld vorm bij CSA-boerderij Hoeve Het Blokhuis in Limburg, waar haar wortels liggen. Omdat ze tegenwoordig in Brussel woont, is ze blij dat ze sinds 2021 een veld kan bewerken in Jette; de enige zelfpluk-bloemenboerderij in het Brussels Gewest!
In Jette vond Annemie aansluiting bij sociaal economiebedrijf Groot Eiland, net zoals CSA-boerderij CourJette. Tijdens het seizoen, wanneer er veel werk is op het bloemenveld, doet ze een beroep op mensen in arbeidszorgtrajecten en trajecten voor socio-professionele herinschakeling.
Ik geef mijn liefde voor bloemen graag door
Een plek maken waar jongeren in langdurige werkloosheid, mensen die herstellen van een zware burn-out, mensen met een psychische kwetsbaarheid… opnieuw gemotiveerd raken, dat vraagt veel zorg. Maar het schenkt ook veel voldoening. “Bloemen telen is een mooie job. En ik geef mijn liefde voor bloemen graag door. De zorg voor mensen en het telen van ecologische bloemen gaat in ons project hand in hand.”
Ook voor de leden van FleurAkker is het sociale belangrijk. Dankzij samenwerkdagen op het veld leren ze andere Brusselaars kennen. Ze delen hun zoektocht naar rust en schoonheid. “Een tegengewicht voor de hang naar snelheid en gemak die onze samenleving tekent.”
Voor 2023 lopen de inschrijvingen al vlot, maar er kunnen nog nieuwe leden aansluiten.
Waar?
Wanneer? Hoe?
Interesse?
Interesse in zelfpluk-bloemenvelden in een andere regio?