Verpakkingsvrij winkelen bij OHNE

Verpakkingsvrij winkelen bij OHNE

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/08/2018
Drie jaar geleden opende de allereerste verpakkingsvrije winkel in Gent. Ondertussen openden Sophie, Gabrielle en Emannuelle al een tweede winkel in het Gentse. “We merken dat steeds meer mensen hun weg vinden naar het verpakkingsvrije winkelen, onder andere door campagnes zoals Mei PlasticVrij”, zegt mede-oprichtster Sophie.
Sophie, één van de oprichters van verpakkingsvrije winkel OHNE in Gent. © Marieke Adams / OHNE

Vanwaar kwam het idee om de allereerste verpakkingsvrije winkel in Gent te openen?

Sophie: “Ik zat al langer met het idee om zelf iets op te starten rond duurzaamheid. Toen ik in Amerika reisde, zag ik gigantische supermarkten waar je veel producten in bulk kan aankopen. Pasta, rijst en andere droogwaren kan je daar gemakkelijk zonder verpakking aankopen. Je hoeft daar dus niet naar een speciale bio- of verpakkingsvrije winkel om duurzaam te winkelen. Het leek me heel interessant om ook in België iets te doen rond het verpakkingsvrije/bulk concept. Door te praten over mijn idee, vond ik een groep mensen die samen OHNE wouden oprichten. We gingen op gesprek bij de verpakkingsvrije winkels die er toen al waren in België, Robuust in Antwerpen en Content in Leuven. We merkten dat Gent wel openstond voor dit concept, dus besloten we een sprong in het diepe te wagen.”

We merken dat steeds meer mensen hun weg vinden naar het verpakkingsvrije winkelen, onder andere door campagnes zoals Mei PlasticVrij

Wat vind je allemaal in OHNE?

Sophie: “OHNE is een winkelconcept dat steunt op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch; in deze volgorde. We zetten in op dagdagelijkse verbruiksgoederen, omdat we willen dat mensen hier hun volledige inkopen zouden kunnen doen. Je vindt hier droogwaren, groenten en fruit, zuivel, een verstoog maar ook cosmetica en andere benodigdheden. We werken samen met lokale boeren om zoveel mogelijk lokale, verse en biologische producten te kunnen aanbieden. Ondertussen hebben we al meer dan 50 verschillende leveranciers. Door goederen lokaal te produceren en consumeren spaar je enorm veel transportkilometers uit en maak je een hele verpakkingscyclus overbodig.”

Hoe werkt dat, zo zelf je eigen verpakking meebrengen?

Sophie: “Het concept wil consumenten moeiteloos over de streep halen om hun koopgewoontes aan te passen naar een milieubewuster koopgedrag. Onze klant kan z’n eigen herbruikbare potten of zakken meebrengen naar de winkel en deze naar hartenlust te vullen. Jouw doosje of pot wordt gewogen op een weegschaal, en vervolgens kan je erin steken wat je wil.”

Is het idee van verpakkingsvrij winkelen al ingeburgerd?

Sophie: “Beetje bij beetje bereiken we een breder publiek. Het concept is zeker al gekend bij een bepaald publiek. We bereiken nog niet heel Vlaanderen, maar door campagnes zoals Mei PlasticVrij merken we dat mensen steeds vaker hun weg vinden naar onze winkel. Een verpakkingsvrije winkel heeft meer tijd nodig dan een gewone winkel om gekend te worden, want je moet twee gewoontes van de klant doorbreken: 1) Je moet naar een andere winkel gaan dan je klassieke supermarkt en 2) Je moet jouw eigen potten en zakjes meebrengen om te vullen.”

Heb je enkele tips om verpakkingsvrij te winkelen?

Sophie “Als je nog nooit naar een verpakkingsvrije winkel bent geweest, dan raad ik aan om eerst gewoon eens te komen kijken in onze winkel. Veel mensen durven niet binnenkomen omdat ze geen potjes bij hebben, maar het helpt om al eens een prospectie te doen. Zo weet je meteen welke doosjes en zakjes je moet meebrengen en wat we in huis hebben. We merken dat mensen eerst voor heel specifieke zaken komen, zoals havermout en muesli. Beetje bij beetje stappen ze dan over naar andere voedingswaren. Bovendien moet je verpakkingsvrij winkelen proberen inplannen in je week- of maandschema. Dat is een kleine aanpassing, maar eens je het gewoon bent gaat het vanzelf. Sommige klanten komen één keer per maand om bijvoorbeeld droogvoeding aan te kopen in een grote hoeveelheid. Wat je tenslotte ook kan doen, is naar jouw bakker of slager gaan met je eigen zakjes en potjes.”

Op termijn hoop ik dat er heel wat meer verpakkingsarmere mogelijkheden zijn voor de klant

Hoe heeft Ohne jouw eigen leven beïnvloedt?

Sophie: “Gedurende mijn drie jaar bij OHNE is mijn levensstijl enorm veranderd. Ik ben niet op een ecologische manier opgevoed, maar ik merk dat ik steeds meer ecologische en bewuste keuzes maak. Ik neem veel vaker de fiets en het openbaar vervoer. Ik ga ook veel bewuster om met mijn kledij. Tegenwoordig koop ik alles tweedehands, dat probeer ik ook voor mijn dochter te doen. Ik eet ook geen vlees meer. Al deze veranderingen waren heel gemakkelijk, omdat het mijn eigen keuze was.”

Hoe zie je de toekomst van Ohne en het verpakkingsvrij winkelen?

Sophie: “Ik zou het fijn vinden moesten supermarkten ook meestappen in dit verhaal. Ze moeten daarom niet alles verpakkingsvrij aanbieden, maar de droogwaren zonder verpakking aanbieden (zoals in Amerika al is ingeburgerd) lijkt met al een goede stap. Groenten en fruit zijn momenteel ook overmatig verpakt in supermarkten, terwijl het vaak niet nodig is. Voor de toekomst van OHNE lijkt het me leuk om een coöperatieve te hebben met allemaal verpakkinsvrije winkels. Op termijn hoop ik dat er heel wat meer verpakkingsarmere mogelijkheden zijn voor de klant.”

Benieuwd om ook eens verpakkingsvrij te winkelen? Kijk eens op de website www.ohne.be of spring binnen in de winkel in Steendam 59 of Koningin Elisabethlaan 22 in Gent.

© OHNE