Stem op jouw favoriete biobier

Stem op jouw favoriete biobier

Sabrina Bio
geschreven door Sabrina Biolaatst aangepast op 23/10/2017
Van 21 tot en met 29 oktober richt de biosector alle schijnwerpers op biologisch bier en biowijn. Campagnegezicht Herr Seele, cartoonist en kunstenaar, is overrompeld door de kwaliteit en smaak van biobier. Bij biologisch hopteler Joris Cambie van De Plukker ontdekt hij dat hop, dé bittere smaakmaker in bier, zonder chemische pesticiden geteeld kan worden. En dat biologisch bier van topkwaliteit is! Op de website www.biomijnnatuur.be ontdek je een kalender met alle degustaties van biobier en biowijn. Je kan er ook stemmen op je favoriete biobier.
Biobier, dat borrelt van pure liefde
Biobier, dat borrelt van pure liefde © François De Heel voor BioForum Vlaanderen

Is niet alle bier bio? Wat maakt een bier biologisch?

Weinigen weten wat een bier nu precies bio maakt. Het grote verschil zit in de eerste plaats in de gebruikte landbouwingrediënten: hop, mout en gerst. Die zijn afkomstig uit de biologische landbouw, dus geteeld zonder chemische pesticiden of kunstmest. Ook op additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces gelden voor biobier strengere normen. Biobier bevat geen onnodige smaak- of schuimversterkers.

Herr Seele: 'ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen'

Herr Seele - Peter van Heirseele -  eet (en drinkt) al ruim 40 jaar biologisch. ' Bio is ‘a way of life’. Als je bij mij de frigo opendoet, dan zie je 100% bio. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb dat met de paplepel meegekregen. Mijn moeder kocht alles bio. Hoe is dat begonnen? Via de muesli, denk ik. Mijn moeder was iemand die geen blad voor de mond nam. Als ze langs een veld fietste waar een boer pesticiden aan het sproeien was, dan stopte ze om die boer aan te spreken. 'Waarom doe je dat?' vroeg ze dan. Ze pikte het niet dat er gespoten werd en zag het nefaste ervan in.'

Herr Seele ontdekt bij biologisch hopteler Joris dat hop, dé bittere smaakmaker in bier, zonder chemische pesticiden geteeld kan worden. En dat biologisch bier van topkwaliteit is!

'Later gingen we meer en meer vegetarisch eten, en dan is het belangrijk dat je groenten van topkwaliteit zijn. En ja, we gaan ervan uit dat bio beter is! Je moet er ook bij betrokken zijn, je moet weten waar het over gaat. Biologisch eten heeft net zoals humor veel met logisch denken en met inzicht te maken: je gaat nadenken over de weg die de groente heeft afgelegd. Wat is die groente precies? Hoe zit die in de grond? Wat doet de boer ermee?’ vertelt hij.

Waar mogelijk kiest Herr Seele voor biologisch bier. ‘Een goed glas bier drink ik liefst in fijn gezelschap. Het ideale moment om bier te drinken is voor mij als aperitief. Ik werk vaak samen met Kama (Kamagurka, nvdr) op café, en dan zoeken we plekken met biobier of biowijn. Ik spoor mensen graag aan om bio uit te proberen. Soms zelfs tot vervelens toe’, lacht hij.

Joris Cambie: Belgische biohopteler

Joris Cambie (foto rechts) is één van de laatste achttien hoptelers in België én de enige biologische! Vanaf 1997 schakelde Cambie over naar de biologische hopteelt. Om aan de andere telers te bewijzen dat het mogelijk is! Dat was geen sinecure. Gangbare telers gebruiken chemisch-synthetische gewasbescherming om het risico op oogstverliezen te beperken. Chemisch-synthetische middelen zijn in bio wettelijk niet toegelaten. Slechts een beperkt aantal natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten. De teelt van hop vergt dus vakmanschap want de hopplant is vanwege zijn snelle groei (soms tot 25 cm op één dag) sowieso erg plaag-en ziektegevoelig.

‘Als je last krijgt van een plaag of ziekte, dan ben je eigenlijk al te laat,’ vertelt Cambie over zijn preventieve aanpak. ‘Een goede, rijke grond, dat is de basis van alles. Ik voed onze planten niet, maar wel de bodem; dat gebeurt met organische bemesting. En dan zorgt die bodem voor een evenwichtige voeding voor die planten, waardoor die al minder vatbaar zijn voor ziektes.’

Herr Seele is alvast onder de indruk: ‘Diversifiëren is leuk én belangrijk. Daarom vind ik het fijn om te zien dat Joris niet enkel hop teelt, maar er ook bier van brouwt.’ Brouwerij De Plukker zag in 2011 het levenslicht. De bieren worden er ambachtelijk gebrouwen met 100% Belgische biohop en zo lokaal mogelijke ingrediënten.

Campagneweek 21-29 oktober

Van 21 tot en met 29 oktober richt de biosector alle schijnwerpers op biologisch bier en biowijn. Op de website www.biomijnnatuur.be ontdek je een kalender met alle degustaties van biobier en biowijn in biowinkels, bij brouwerijen en op biologische bedrijven. Je komt er ook alles te weten over hoe biologisch bier of biowijn gemaakt wordt, leest er portretten van ondernemers, recepten…

Stem op je favoriete biobier!

Wat is jouw favoriete biologische bier?

Welk biobier is jouw absolute favoriet? Blond, bruin of amberkleurig? Een stevige tripel of een fris fruitbier? Keuze genoeg, er zijn zo'n 150 verschillende Belgische biobieren!  Stem via deze link op jouw favoriete biobier en maak kans op een zalig lekker biobierenpakket! Meedoen kan tot donderdag 26 oktober 23.59u.

Vijf deelnemers die hun stem uitbrengen en precies kunnen raden hoeveel hopplanten bioboer Joris Cambie op zijn terrein heeft staan, winnen een veelzijdig biobierpakket. Op vrijdag 27 oktober maken we de twee populairste biobieren met de meeste stemmen bekend. Hou www.biomijnnatuur.be in de gaten voor het resultaat!

Herr Seele hopveld
Herr Seele hopveld © François De Heel voor BioForum Vlaanderen