Verpakkingsverslaving

Verpakkingsverslaving

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 19/09/2014
Oververpakte koekjes, appels op een piepschuim schaaltje met plastic rond, champignons in plastic bakjes met folie,... Verpakkingen zijn alom aanwezig en vaak hebben we als consument niet echt de keus. De overheid, retailers en producenten hebben hier een grote verantwoordelijkheid in. Maar wat kunnen wij zelf nu best doen?
zwerfvuil, bottle, afval
Len Matthews, Flickr, CC BY-NC-SA

Dat verpakkingen vaak een probleem vormen is geweten. Denk maar aan de bergen zwerfvuil in straten en rivieren, aan plastic dat in onze oceanen drijft en vogels en vissen vergiftigt, aan broeikasgassen bij de productie ervan,... Toch zijn verpakkingen vaak nodig. Ze voorkomen verspilling en bederf van producten. Voedsel verspilling heeft meestal een veel zwaardere milieukosten dan verpakkingsmateriaal (Milieu Centraal).  De overheid en de supermarkten mogen hun verantwoordelijkheid dan ook niet ontlopen. Ze kunnen strengere wetten opstellen,  aan choice-editing doen en de consument beter sensibiliseren. Zelf kunnen we het probleem ook mee in de kijker plaatsen en zo druk zetten op supermarkten. Bezint eer je begint en maak je keuzes al voor je de winkelmand vast hebt. Naar aanleiding van de VOLT reportage, waar Netwerk Bewust Verbruiken aan tafel zat tegenover Comeos, zetten we alles nog even op een rijtje.

1/ Reduce - vermijd verpakking

De beste verpakking is geen verpakking. Je kan deze al grotendeels vermijden door  lokaal  en seizoensgebonden groenten en fruit te kopen. Koop ze rechtstreeks bij boeren op markten, via groentenabonnementen of via voedselteam. Koop producten in bulk en vermijd oververpakking. Maak je keuzes al in de supermarkt voor minder verpakte producten..

2/ Reuse - hergebruik

Hergebruik potjes, bokalen en broodzakken als je naar de winkel gaat... Op deze kaart kan je zien welke handelaren daar voor open staan, een initiatief van Mij Pak Je Niet In. Help om deze kaart uit te breiden en spreek de kleinhandelaars actief aan. Kies voor herbruikbare verpakkingen met statiegeld. Zoals uit de blogpost van Green Evelien blijkt, zijn herbruikbare glazen of plastic verpakkingen de meest milieuvriendelijke.  Uitbreiding van statiegeld op PET flessen en blikjes, zou een goede zaak zijn voor minder zwerfvuil. Statiegeld op grote PET-flessen zorgt ervoor dat ze bijna allemaal weer ingeleverd worden. Bovendien is het materiaal hierdoor relatief schoon. Hier kan je een petitie tekenen van Let's do it Belgium om statiegeld voor plastic en aluminium drankverpakking in heel de Europese unie te vragen. 

3/ Recycle

De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Gescheiden ingezameld glas en oudpapier dienen bijvoorbeeld als grondstof voor nieuw glas of papier. Kunststof verpakkingsafval dat ingezameld wordt in de PMD zak wordt  gebruikt als grondstof voor nieuwe verpakkingen of andere producten. Tetrapakken  die gerecycled worden, zijn beter dan eenmalig gebruikt glas dat weggeworpen wordt. Een goede afvalsortering blijft dus belangrijk. Vermijd bovendien verpakkingen die niet gerecycleerd worden maar verbrand zoals yoghurtpotjes.

Herbekijk hier de VOLT reportage.

Meer informatie?