Velt-studiedag: de eetbare buurt

Velt-studiedag: de eetbare buurt

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/10/2017
In stadslandbouw komen voedsel, groen en sociale leefbaarheid samen op één plaats. Op zaterdag 18 november laat Velt je zien wat het potentieel is van eetbare buurten en hoe je zelf als burger, ondernemer of gemeente aan de slag kunt gaan.
© Velt

Stadslandbouw is veelzijdig. Voedsel, groen en sociale leefbaarheid komen samen op één plaats. Stadslandbouw biedt veel kansen voor sociale, economische en ecologische vernieuwing in je omgeving. Kansen die we nu moeten grijpen. Elke gemeente verdient immers eetbare plekken. Daarom is er deze Velt-studiedag. We laten je zien wat het potentieel is van eetbare buurten en leggen uit hoe je zelf als burger, ondernemer of gemeente aan de slag kunt.

Op het programma 

Voormiddag

  • 9u30 - 10u | Onthaal
  • 10u - 10u30 | Velt-visie op eetbare ruimte: 3 dimensies
    Spreker: Frank Petit-Jean, moestuinspecialist en medewerker stadslandbouw Velt vzw
  • 10u30 - 11u15 | De plaats en vorm van voedselproductie in versnipperd en verstedelijkt gebied
    Spreker: Erik Grietens, beleidsmedewerker ruimte Bond Beter Leefmilieu
  • 11u15 - 11u45 | De sociale dimensie van stadslandbouw
    Spreker: Charlotte Prové, doctoraalonderzoeker Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO)
    Charlotte onderzoekt de sociale dimensie van stadslandbouw, en zet de theorie ook om in de praktijk. Wekelijks brengt ze met soepcafé Dampkring mensen uit de omgeving Dampoort samen voor een lekkere vegetarische maaltijd. Deze maaltijden worden bereid met voedseloverschotten.
  • 11u45 - 12u15 | Wat is de rol van de gemeente bij lokale voedselproductie?
    Spreker: Michael Moulaert, steunpunt voedselstrategie Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Michael wisselt kennis en mooie voorbeelden rond gezonde voeding en landbouw uit de korte keten tussen gemeenten uit. Hij ondersteunt lokale besturen bij het uittekenen van hun eigen voedselstrategie.

Middag

  • 12u15 - 13u30 | Ecologische lunch

Namiddag

  • 13u30 - 13u45 | Inspiratiesessie: De stadsboerderij in Turnhout, uitgebaat door sociale werkplaats de Troef
    Spreker: Guy Cotemans, beheerder van de zelfoogsttuin
    Aan de stadsrand van Turnhout is de stadsboerderij een centrale spil in de ontwikkeling van een grote groene zone en een nieuw woonuitbreidingsgebied met veel aandacht voor speelnatuur. Guy beheert de zelfoogsttuin volgens de permacultuurprincipes.
  • 13u45 - 14u | De Wereldtuin in Menen (asielcentrum Rode Kruis)
    Spreker: Ann Verbrugghe, vijf jaar tuincoördinator voor de vzw Veerkracht IV.
    In De Wereldtuin kweken asielzoekers hun eigen groenten, en dat samen met patiënten van het psychiatrisch centrum, mensen met een beperking van de Pelikaan en kinderen van basisschool Kameleon. De kinderen van het dagcentrum Tamboer vinden er een uitlaatklep, terwijl leden van vzw Frank groenten halen voor hun volkskeuken. Natuurpunt en Velt geven tuintechnische begeleiding. Na een fantastische periode van vijf jaar is het voortbestaan omdat een projectontwikkelaar andere plannen heeft. Een nieuwe werkgroep van Velt zal samen met de partners het project verder trekken.
  • 14u - 14.15u | Voorstelling projecten Kookmet en Barattoir
    Spreker: William Febiri, Master of the food, Cultureghem vzw
    Cultureghem maakt aan de slachthuizen (Abattoir) in Anderlecht een ontmoetingsplaats voor en van de buurt. Met verbinden als kernwoord en een pak innovatieve ideeën creëren ze beweging rond voeding in de stad. William stelt de projecten Kookmet en Barattoir voor.
  • 14.15u - 14.30u | Voorstelling Velt-werkgroep AsDa Bakt
    Spreker: Barbara Creemers, initiatiefnemer AsDa Bakt
    AsDa Bakt is een Velt-werkgroep in Limburg rond duurzaam koken. Eén keer per maand bakt een groep buurtbewoners samen brood in een gemeenschappelijke houtoven van de gemeente. Die staat in een parkje waar twee tuiniers hun moestuin hebben, waar fruitbomen staan en waar plek is voor kinderen om te spelen. Vaak breiden ze hun activiteit uit met iets extra’s: AsDa Bakt is het Goeie Leven in ’t klein.
  • 14.30u - 14.45u | Vragen uit het publiek
  • 14.45u - 15u | Slotbeschouwing
  • 15u - 15.30u | Wat als... de buurt eetbaar is
  • 15.30u - 16u | Receptie en netwerkmoment

Praktische info

Wanneer? Zaterdag 18 november 2017
Waar? Het BEL, op het terrein van Tour & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel
Tickets? €15 voor Velt-leden, €30 voor niet-Velt-leden. Word Velt-lid en geniet ook van deze korting.

Kom je ook? Schrijf je nu in!