Tweedehandswinkel Marmod geeft tips voor een duurzame kleerkast

Tweedehandswinkel Marmod geeft tips voor een duurzame kleerkast

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/10/2018
Wil je dit jaar liever duurzaam door de soldenperiode? We vroegen advies aan Sarah Marchant, uitbaatster van MARMOD. In deze Gentse concept store kan je terecht voor tweedehandskledij, lokale kunst en fair drinks.
Sarah Marchant, uitbaatster van MARMOD in Gent

Ik merk dat mensen die bij Primark of H&M winkelen ook naar hier komen, en dat ze best openstaan voor dialoog. Ik wil vooral op een positieve manier aantonen dat het anders kan.

Tijdens haar opleiding voor kleur- en stijlconsulent kreeg Sarah Marchant het idee om een winkel te openen. Toen had ze uit ecologische overtuiging al het idee voor een soort concept store met tweedehandskledij en andere spulletjes. Uiteindelijk werd MARMOD een combinatie van tweedehandskledij, lokale kunst en fair drinks. "Met de lokale kunst probeer ik een divers beeld te geven van wat er allemaal te vinden is in Gent en zo de lokale stempel door te drukken.”

Vanwaar de voorkeur aan tweedehandskledij?

“Ik draag al sinds mijn vijftiende tweedehandskledij. Toen ging ik naar het Vossenplein in Brussel om originele stukken uit te zoeken die je in de gewone winkels niet vindt. Ik vind het leuk om een tegenbeeld te bieden aan wat er zich afspeelt in de winkelstraten. In MARMOD vind je originele stukken die je daar niet aantreft. Als je iets bij H&M koopt, dan loopt een week later iemand in exact dezelfde outfit rond. Uit ecologisch aspect is tweedehandskledij logischerwijs beter. Ik zou het nooit over mijn hart kunnen krijgen om een winkel te openen met nieuwe spullen, want er worden sowieso al te veel kleren geproduceerd.”

Hoe zou je mensen overtuigen om in MARMOD te winkelen en niet bij de grote ketens?

“Ik denk dat ketens slecht bezig zijn omdat ze op zo’n grote schaal produceren en wil niet weten in welke omstandigheden hun arbeiders tewerkgesteld zijn. Toch merk ik dat mensen die bijvoorbeeld bij Primark of H&M winkelen ook naar hier komen, en best wel openstaan voor dialoog. Ik wil vooral op een positieve manier aantonen dat het anders kan. De kruisbestuiving in MARMOD is heel interessant. Het gaat hier dan ook om veel meer dan kleren. Dat sociale aspect is zeker de topper van deze job. Als ik hier bijvoorbeeld een concertje organiseer, dan kom ik in contact met muzikanten. Zij inspireren mij, en vice versa. Het is leuk dat je fakkels aan elkaar kan doorgeven.”

Het is de ideale periode voor een grote zomerschoonmaak van de kleerkast. Kan jij tips geven?

"Zeker. ik vertel ze je in onderstaand filmpje."

Simplify je kleerkast met Marmod from Sofie on Vimeo.

Marmod
Brabantdam 136, 9000 Gent
marmodshop.tumblr.com
www.facebook.com/marmodshop

Lees alle artikels van Simplify Life, over de geneugten van een eenvoudiger, duurzaam leven

Ook gepost in: Simplify Life