“Mijn doel is bereikt als iemand zijn levensstijl aanpast”

“Mijn doel is bereikt als iemand zijn levensstijl aanpast”

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 26/02/2018
Eenvoudig leven betekent voor sommige mensen ook om eens stil te staan bij wat ze dag in dag uit doen in het leven. Waar besteed ik het meeste tijd aan? Haal ik hier voldoening uit? Wat zou ik graag nog doen in mijn leven? Ook Emilia confronteerde zichzelf met deze vragen. “Ik dacht: ofwel blijf ik nog een tijd zo ongelukkig, ofwel neem ik de moeilijke stap om iets te durven veranderen”, zegt Emilia Cantero Dieguez, oprichtster van Miuxua.
© Miuxua

“Ik raakte mijn optimisme kwijt”

Emilia werkte op de marketingafdeling van een farmaceutisch bedrijf. Een job die ze graag deed na haar studies economie. Na enkele jaren besefte ze dat deze job niets voor haar was. “Het principe van lage kosten en hoge winst, zonder rekening te houden met de impact op de natuur, daar stond ik niet meer achter. Gelijdelijk aan raakte ik mijn optimisme kwijt en had ik vaak stress door het werk. Ik wou maar niet inzien dat ik het niet graag deed. Op den duur verandert je dit als persoon op een negatieve manier. Ik dacht ‘ofwel blijf ik nog een tijd zo ongelukkig, ofwel neem ik de moeilijke stap om iets te durven veranderen”, zegt Emilia.

Ik besef momenteel dat ik beter kan leven met minder. Door bewuster te leven, maak ik betere investeringen

Stilstaan is vooruitgaan

Na 5 jaar besloot ze om haar job op te zeggen. “Ik zag geen andere keuze dan te stoppen. Gelukkig heb ik nog geen kinderen en was het redelijk eenvoudig om die keuze te maken. Ik heb mijn ontslag gegeven zonder te weten wat verder te doen. Ik had een goed betaalde job, dichtbij huis, geen zorgen dus. Om van die positie naar ‘niets’ te gaan was heel moeilijk. Maar uiteindelijk ben ik zoveel gelukkiger. Door de tijd te nemen om na te denken wat ik wou doen, kreeg ik langzaamaan het besef wat ik graag wou doen.”

“Ik besef momenteel dat ik beter kan leven met minder. Door bewuster te leven, maak ik betere investeringen. De tips die ik kan meegeven zijn: Doe je eigen ding, analyseer waar je jouw geld aan besteed, en sta eens even stil om na te denken aan welke zaken je graag veel tijd wil besteden in jouw leven.”

Lancering van blog “Miuxua”

Tijdens haar zoektocht naar wat ze graag wou doen, kreeg Emilia steeds meer interesse in bewust consumeren en leven. “Ik begon na te denken over welke kleren ik droeg, waar ik mijn inkopen doe, welke producten ik aankoop,… 80% van ons weet niet vanwaar de items die we kopen écht vandaan komen. Onbewust dragen we hierdoor bij aan sweatshops, verlies van dierensoorten en klimaatverandering.”

80% van ons weet niet vanwaar de items die we kopen écht vandaan komen

“Gelukkig is er een manier om een positieve impact te maken terwijl we onze comfortabele levensstijl behouden. Dat besef resulteerde in mijn blog Miuxua. De blog is genaamd naar de Franse woorden ‘mieux' en 'choix’, die verwijzen naar 'betere keuze'. Ik geloof dat iedere persoon een verschil kan maken door haar/zijn keuzes.”

Het doel van Emilia’s blog is om het de lezers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Veel mensen hebben namelijk geen tijd om alles op te zoeken rond duurzaamheid en er zijn zoveel verschillende websites die elkaar tegenspreken."Ik zoek het bos door de bomen en zet de mensen op weg om duurzaamheid gemakkelijk in hun eigen leven te implementeren.”

“Mijn doel is bereikt als iemand zijn actie verandert. Mijn zus die geen nieuw kleedje meer koopt voor oudejaar, maar een kleedje uit haar kast neemt, dat is voor mij al een hele stap vooruit (lacht).”

Eco Lifestyle Tours

Emilia is recent ook begonnen met haar ‘Eco Lifestyle Tours’ in België. “Ik wil mensen die geïnteresseerd zijn in een bewuste levensstijl helpen om tijd en geld te besparen. Via de Eco Lifestyle Tours verkennen we de eco spots (koffieshops, zero waste shops,...) en lokale producten die op eerlijke en duurzame wijze zijn gecreëerd door hun oprichters. Centraal in deze ontdekkingstocht vertellen de oprichters zelf het verhaal achter hun product en hun missie. België heeft talloze gepassioneerde en jonge ondernemers die ook geloven dat duurzaamheid de nieuwe norm is. Je gaat naar huis met veel praktische info die je meteen kan toepassen, nieuwe vrienden en een nieuwe kijk op de bezochte stad.

Geïnteresseerd in de originele stadstours of blog? Neem dan een kijkje op www.miuxua.com. De volgende tours vinden plaats op 24/2, 17/3 en 31/3  in Gent.

 

(Tekst: Sofie Vanblaere)