Onder het motto “lekker eten hoort op een bord, niet in de vuilnisbak!” trekt de app Too Good To Go sinds begin maart doorheen België. Het uiteindelijke doel? Eten waarin tijd, liefde en moeite is gestoken ook effectief laten consumeren in héél België. De consument, beter gekend als Food Waste Warrior, plaatst een bestelling bij een van de vele handelaars in de regio en haalt zijn portie tegen sluitingstijd op, mét eigen verpakking. Een simpele, milieubewuste manier van werken voor beide partijen.
Gent stad met minste voedselverspilling
Gent, de thuishaven van de app, redde tot op heden 16.000 maaltijden van de vuilnisbak. Dat is ongeveer 32.000 kg CO2 die niet voor niets is geproduceerd. Antwerpen volgt vlot met 7.600 maaltijden (= 15.000kg CO2) en de grootste stad van de Benelux, Brussel, sluit de top 3 af met 5.000 geredde maaltijden of 10.000kg CO2.
Onder het motto “lekker eten hoort op een bord, niet in de vuilnisbak!” trekt de app Too Good To Go sinds begin maart doorheen België
4. Leuven : 3.100 maaltijden
5. Brugge : 3.000 maaltijden
6. Kortrijk : 2.300 maaltijden
7. Hasselt : 1.500 maaltijden
8. Mechelen : 1.500 maaltijden
9. Aalst : 1.000 maaltijden
Lokale verankering
Too Good To Go wil dicht bij zijn partners staan en zoekt steeds naar een gezond evenwicht tussen de (inter)nationale en lokale spelers in een regio. Zo stond Too Good To Go onlangs Alix Table d’Amis en Djar bij in het verkopen van hun maaltijden voor het afgelaste festival Parklife in Gent. Een geweldige respons van de community zorgde ervoor dat beiden met minder afval en economische schade achterbleven.
Onlangs werd ook een testproject opgezet met Enchanté VZW, het Gentse netwerk van hartelijke handelaars. Download en open de app en vind Enchanté VZW met de zoekterm "Trakteer een uitgestelde maaltijd". Too Good To Go zorgt ervoor dat de verzamelde fondsen integraal bij de organisatie terechtkomen. Enchanté gaat nadien aan de slag met zijn netwerk van sociale partners om de maaltijden op de juiste plek te laten terechtkomen. Dat blijkt een succes! De teller staat ondertussen op 82 geschonken maaltijden.
De problematiek van voedselverspilling
Wereldwijd gaat maar liefst een derde van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is 1.3 miljard ton per jaar. Als we rekening houden met de gehele keten van productie tot consumptie, verspillen we gemiddeld 345kg voedsel per inwoner in België. Al dat geproduceerde eten kost natuurlijk ook water, energie en grondstoffen. Zonde om verloren te laten gaan.
Wereldwijd gaat maar liefst een derde van het geproduceerde voedsel verloren. Dat is 1.3 miljard ton per jaar
De oplossing van Too Good To Go
Too Good To Go brengt de milieubewuste consument en de handelaar samen op zijn Europees platform. De app is actief in 9 landen waaronder moederland Denemarken en de recentste toevoeging Spanje. Er werden ondertussen meer dan 6 miljoen maaltijden gered via het platform. In België zijn er reeds 100.000 geregistreerde gebruikers en meer dan 800 partners. Too Good To Go helpt je niet alleen om meer milieuvriendelijke keuzes te maken, maar geeft je ook de kans om super lekkere maaltijden af te halen met een korting tot wel 75%.
Wat brengt de toekomst?
Too Good To Go blijft zich inzetten om verspilling wereldwijd tegen te gaan. Ze gaan steeds actief op zoek naar partners die samen met hen de strijd willen aangaan tegen voedselverspilling en hun harde werk niet graag in de vuilnisbak zien verdwijnen. Een partner die niet kan wachten op ons bezoek kan uiteraard zelf contact opnemen met de organisatoren via info@toogoodtogo.be.
Begin oktober draagt Too Good To Go de boodschap van de Just Keep it-challenge mee uit! Het initiatief daagt deelnemers uit om 21 dagen zonder verspilling te leven, met gunstige effecten op je budget tot gevolg. Hiervoor delen ze dagelijks 1 tip via hun facebookpagina. Ga je de verschillende uitdagingen aan? Dan win je misschien een bon t.w.v. €25 voor Too Good To Go. Meer informatie: www.justkeepit.be.