Niet weggooien dat eten. Doe mee aan de Kliek&Co-uitdaging

Niet weggooien dat eten. Doe mee aan de Kliek&Co-uitdaging

Susan Broersen
geschreven door Susan Broersenlaatst aangepast op 28/12/2014
Wil je de wereld in 2015 ietsje beter maken, maar weet je nog niet met welk goed voornemen? Dan heb ik een mooi doel voor jou: een maand lang geen bruikbaar voedsel weggooien. Samen met nog 4 enthousiaste dames bedacht ik de Kliek&Co-uitdaging. Die roept heel Nederland en België op om vanaf 1 januari 2015 voedselverspilling tegen te gaan.
Kliek&Co - Ik zie wel wat in jou

Gemiddeld gooien Belgen zo’n 13,5kg aan bruikbaar eten per persoon per jaar weg. Dat is €300, hup, zo de afvalbak in. Zoveel voedsel weggooien is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de portemonnee. 2014 Is door de Europese Unie uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling. De dames van Kliek&Co vinden dat het verspillen van voedsel niet stopt aan het einde van het jaar. Daarom hebben Mara, Maria, Bianca, Karen en Susan de Kliek&Co uitdaging in het leven geroepen; ervoor zorgen dat op 31 januari 2015 minstens 1.500 huishoudens een maand lang geen bruikbaar voedsel weggegooid hebben. Geen kliekjes, geen overtollig eten, echt helemaal niets. Zelf gooien zij nu al bijna 3 maanden geen voedsel meer weg thuis.

Zelfs als het je niet 100 % lukt is de winst groot: je bent creatiever met gerechten geworden, je doet minder boodschappen, je bespaart geld en je gaat bewuster om met voedsel.

Het concept

Het is eigenlijk heel simpel; je gooit 1 maand lang geen bruikbaar voedsel weg. Door mee te doen aan deze uitdaging kun je op een positieve manier ontdekken hoeveel bruikbaar voedsel je zonder na te denken weggooit. Je realiseert je hoe gemakkelijk je dit kunt voorkomen door het heft in eigen handen te nemen. Je staat er niet alleen voor want de dames van Kliek&Co staan je met raad en daad bij. Ze sturen je 3x per week een inspirerende e-mail met tips, recepten en ervaringen van anderen. Ook op de Facebook community wisselen deelnemers ervaringen en tips uit. 

Hieronder enkele quotes van enthousiaste deelnemers:

  • ‘Het gaat niet over wel of niet weggooien, maar om de mindset bewuster te leven, bewuster te kopen en bewuster te bereiden.’
  • ‘Ik ben met de neus op de feiten gedrukt: ook ik verspil te veel en dat tegengaan voelt heel goed.’

Ook de intiatiefnemers leerden in de afgelopen maanden veel bij. Zij gooien nu al bijna 3 maanden helemaal niets weg.

  • Susan: "Er bleven bij mij altijd wel een paar aardappels te lang liggen of een restje brood waar ik geen trek meer in had. Nu ben ik daar super alert op en houd ik het goed in de gaten. Als het brood meer dan 4 dagen oud is, dan maak ik er croutons van. Mijn vriend is er gek op!"
  • Bianca: “In de eerste maand stelde ik een boodschappenlijst op met producten waar ik en mijn gezin op dat moment zin in hadden. Ik kocht deze producten, terwijl er in mijn koelkast nog genoeg andere bruikbare producten lagen. Nu bedenk ik eerst hoe ik producten uit de koelkast kan opmaken, voordat ik nieuwe boodschappen doe."

Denk je dat je de uitdaging aankunt?

De teller staat inmiddels over de 1300 deelnemers en op 1 januari 2015 gaat de grootste groep van start. Meedoen is gratis en inschrijven kan tot 1 januari 2015. Je krijgt geen straf als het je niet lukt. Uit de feedback blijkt dat het veel mensen niet lukt om voor 100 procent geen voedsel te verspillen. De dames van Kliek&Co weten uit eigen ervaring ook hoe moeilijk dat is. Maar zelfs als het je niet lukt is de winst groot: je bent creatiever met gerechten geworden, je doet minder boodschappen, je bespaart geld, je gaat bewuster om met voedsel en je hebt er een nieuwe ervaring bij. Probeer het gewoon, je hebt niets te verliezen. Schrijf je in op kliekenco.nl

De dames van Kliek&Co
De dames van Kliek&Co