Tante Rosa menstruatiecups

Tante Rosa menstruatiecups

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 29/04/2020
Simpel en geniaal tegelijk: een menstruatiecup is een siliconen bekertje dat het bloed opvangt. Je gebruikt het telkens opnieuw; heel proper en afvalvrij - maak kennis met deze Mei Plasticvrij-changemaker.

Wat is het?

Een menstruatiecup is een siliconen bekertje dat het bloed opvangt en je na elk gebruik uitspoelt. De gebruiksters zijn het roerend eens: je moet even leren hoe je zo’n cup inbrengt, maar nadien wil je niets anders meer. De cup steriliseer je één keer per maand en klaar. Hij gaat ook meer dan 10 jaar mee, dus de aankoopprijs haal je er snel uit. Simpel, handig en zero afval.

De webshop Tante Rosa heeft een uitgebreid aanbod, met cups in alle maten, vormen, kleuren en prints en herbruikbare maandverbanden, waardoor elke vrouw wel een product kan vinden dat prettig aanvoelt. Tante Rosa deelt ook heel wat uitleg op haar website - zeker checken als je denkt dat er nog taboes bestaan over maandstonden. Er gaan ook Tante Rosa-consulenten op stap om infosessies of ‘cup parties’ te organiseren voor vrouwen die met vragen zitten.

Waarom?

Het is fantastisch om vrouwen bewust te zien worden van de voordelen van menstruatiecups

Elke vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld zo’n 16.800 tampons of maandverbanden (kostprijs: 2500 euro). Als je weet dat er in België zo’n zes miljoen vrouwen zijn, reken dan maar uit hoe groot onze menstruatie-afvalberg is. Door over te schakelen op een menstruatiecup lever je dus een mooie bijdrage aan een duurzamere planeet. 

Omdat menstruatiecups en wasbare maandverbanden gemaakt zijn van natuurlijke materialen, hebben vrouwen bovendien minder last van irritatie.

Wie trekt het?

Elisabeth De Vos trekt. Zij is niet alleen het gezicht van Tante Rosa, je vindt haar naam ook bij de trekkers van een webwinkel voor wasbare luiers, ‘Klein Spook’.

Nadat Elisabeth De Vos al wasbare luiers gebruikte voor haar baby, dacht ze: waarom dan zelf nog wegwerp gebruiken? Van verlegen moeder naar dé voorvechtster in Vlaanderen van de menstruatiecup: chapeau!

Trots op…

“Het was heel fijn om onlangs een klas kinderen uit het vierde leerjaar op bezoek te hebben bij Tante Rosa. Ik had gegiechel verwacht. Maar nee, de jongens en de meisjes praatten in alle openheid over menstruatie. Ze vonden het maar al te logisch om niet telkens tampons of wegwerpmaandverband te gebruiken. Voor mij een teken dat we gewoon open moeten praten met onze kinderen over moeilijke onderwerpen en ze zo bewust maken van de ecologische alternatieven.”

  

Facebook: @tanterosamaandverband | Instagram: @klein_spook | Website: tanterosa.be

 

Andere lokale webshops die menstruatiecups verkopen:

 

In het kader van Mei Plasticvrij 2020 - lees meer info en doe mee via info.meiplasticvrij.be