We hebben een probleem met spullen. We hebben er te veel, sommige bestanddelen zijn vervuilend voor het milieu en onze gezondheid, én we delen onze spullen niet genoeg. Dat zegt de wereldwijde beweging 'The Story of Stuff'. Oprichtster Annie Leonard vertelt je in haar video's welke weg onze spullen afleggen, en vooral wat er verbeterd kan worden aan deze weg.
We hebben veel spullen. Te veel spullen volgens de oprichters van The Story of Stuff. Met hun wereldwijde organisatie willen ze onze overdaad aan spullen, de chemische materialen in spullen en het delen van spullen onder de aandacht brengen. In 2007 lanceerde Annie Leonard, de oprichtster van de organisatie, haar eerste documentaire over spullen. Sindsdien blijft de organisatie informatie verspreiden over de manier waarop onze spullen worden gemaakt, en wat we kunnen doen om de impact van spullen op ons klimaat en leefomgeving te verbeteren.
Het verhaal achter cosmetica
Dit verhaal neemt je mee in het productieproces van onze cosmetica. Annie Leonard gaat op zoek naar de toxische en chemische elementen die worden toegevoegd aan de cosmetica die we dagelijks gebruiken, van lippenstift tot babyshampoo. Annie gaat op zoek naar de implicaties voor de consument en naar de gevolgen van deze giftige stoffen op het klimaat en de gezondheid van de arbeiders en consumenten.
Het verhaal achter plastic flessen
In Amerika worden er per week een half miljard plastic flessen geproduceerd. Deze video toont je de weg die de plastic fles aflegt, van de grondstof tot in de drankautomaat in jouw buurt. Het flesje legt een ellenlange weg af, en wordt in 2 minuten opgedronken en weggegooid. Gevolg? De plastic afvalberg blijft groeien.
Het verhaal achter elektronica
De technologie blijft evolueren. Steeds meer mensen hebben toegang tot een computer, een smartphone, een iPad, een koptelefoon,... en ga zo nog maar even door met elektrische en elektronische toestellen die we in huis hebben. De impact van die toestellen op het klimaat is enorm. Er zijn heel veel verschillende soorten grondstoffen nodig om deze toestellen te kunnen maken. En deze grondstoffen worden uitgeput. Bovendien zijn er chemische en giftige stoffen nodig om deze toestellen te maken. Dat is niet alleen vervuilend voor de planeet, maar ook voor de arbeiders die er dag in dag uit mee in aanraking komen. Volgens The Story of Stuff worden we momenteel al overspoeld door 25 miljoen ton elektronisch afval, en dat getal blijft stijgen. In deze video neemt Annie Leonard je mee van de mijn waar de grondstoffen worden ontgonnen, tot de supermarkt waar je jouw smartphone koopt, en tot de afvalberg waar het kapotte toestel uiteindelijk terecht komt.
De oplossingen
Annie Leonard en haar team brengen niet enkel de problemen in kaart, ze bieden ook alternatieven en oplossingen aan. The Story of Solutions onderzoekt hoe we ons huidig economisch systeem kunnen verschuiven naar een meer ecologische en rechtvaardige economie. De huidige economie vraagt om steeds 'meer, meer en meer'. Maar wat als 'meer' leidt tot vervuiling van de planeet, gezondheidsproblemen voor arbeiders en ongelijkheid? The Story of Solutions stelt een economie voor waar het niet gaat om 'meer' maar om 'beter': een beter klimaat, een betere gezondheid en betere jobs: