Solidariteit in corona-tijd: lokaal kopen

Solidariteit in corona-tijd: lokaal kopen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 03/04/2020
Lokaal kopen is altijd een goed idee, maar in corona-tijden nog nét iets meer. Je steunt zo niet alleen je plaatselijke handelaars en de korte keten (en dus de planeet), je vermijdt ook lange rijen aan de grote supermarkt!
thuisbezorging door Vi-tes Fietskoeriers (Leuven)

Haal de lente in uw kot

We deelden eerder al dat verkooppunten recht van bij de boer open blijven, en ook bij Boeren & Buren kun je nog steeds terecht voor je portie verse seizoensgroenten! Mis je wat natuur in huis? Groen van bij ons somt op welke bloemenwinkels nu aan huis leveren.

Honger of dorst?

Geen zin om te koken na een hele dag telewerken/kinderen bezig houden/vervelen? EVA maakte een overzicht met plaatsen waar je nog terecht kan voor een veggie of vegan afhaalmaaltijd

Veel restaurants zorgen zelf voor de verkoop van afhaalmaaltijden via hun eigen website of social media-kanalen, dus check daar zeker ook eens of je favoriete zaak in de buurt dit doet!

In het online Enchanté Café steun je niet enkel je lokale handelaar, maar kun je ook een uitgestelde consumptie kopen zodat iemand die het moeilijk heeft (na deze corona-tijden) kan genieten van een koffietje of maaltijd buitenshuis.

Koop nu of kom later terug

Besluit je online iets te bestellen? Probeer dat dan te doen bij een lokale handelaar. 

Nu niets nodig, maar wel zin op je lokale handelaars te steunen in deze moeilijke periode? Op Wij komen terug, Steun mee en ver-BON-den kun je nu al een tegoedbon kopen en deze later inwisselen (of iemand anders blij mee maken).

Overzicht

Verschillende steden en gemeenten maakten zelf een overzicht van al hun plaatselijke handels- en horecazaken die (online) open blijven tijdens de corona-crisis.

  • Koop lokaal in Gent tipt interessante webplatforms en initiatieven in Gent, bezoek ook de Facebookgroep Gentsekoop #kooplokaalonline
  • Shoppen in Leuven maakte een overzicht van Leuvense webshops. Sommige van hen leveren met een fietskoerier
  • Hamsteren in Mechelen geeft een overzicht van alle Mechelse handelszaken met een webshop 
  • Ik koop lokaal toont de West-Vlaamse gemeenten met een platform voor besteldiensten met o.m. Initiatieven door lokale handelaars in Brugge, Koop lokaal op Kortrijkse webshops en acties handel & horeca en Koop in RSL voor Roeselare
  • Ook hier geldt: niet alle handelaars registreren zich op deze platforms. Check dus zeker zelf op de website of social media van je lokale handelszaken of ze momenteel werken met een afhaal- of leveringssysteem. Aarzel ook niet om zelf contact op te nemen met je lokale handelaars, velen zijn blij om samen creatief naar oplossingen te zoeken om je bestelling tot bij jou te brengen!
  • Unizo heeft onder de noemer 'Winkelhier' een lijst gepubliceerd van ondernemers die jouw steun nu hard nodig hebben 

Breng ons gerust op de hoogte van andere groepen, lijsten, initiatieven 
#SamentegenCorona