Iedereen kan af en toe hulp gebruiken en de meeste mensen helpen ook graag. Alleen blijken vraag en aanbod elkaar vaak te mislopen in een grootstad, ondanks alle moderne communicatiemiddelen. Het internetplatform Solidare-it! brengt hulpbehoevende buurtbewoners in contact met wijkgenoten die graag zouden helpen. Op deze zoekertjessite voor solidariteit kun je niets kopen of verkopen, wel hulp vragen en aanbieden. Jan Janssen is een van de drijvende krachten.
Solidare-it doet ons een beetje denken aan LETS, de dienst waarbij personen uit eenzelfde regio diensten en dingen uitwisselen in ruil voor een alternatieve munt. Waar zit het verschil?
Jan Janssen: “Er zijn overeenkomsten, alleen is Solidare-it! een open platform en geen club waar je eerst lid van moet worden. Ook het muntsysteem vermijden we. We willen dat mensen hulp kunnen vragen zonder daardoor 'schulden' te maken. We zijn van mening dat mensen niet per se voor alles beloond willen worden. Het zit in ons om gewoon graag onbaatzuchtig te helpen. Het gaat meer om mensen bij elkaar te brengen en ze samen een leuk moment te laten beleven. We willen een zo open mogelijk systeem: zowel voor de vader die een babysit zoekt als voor de bejaarde die met plezier jouw hond uitlaat én de vluchtelingenfamilie die meubels nodig heeft. Het verschil met traditioneel vrijwilligerswerk is dat wij mikken op eenmalige hulpverlening. Veel mensen willen anderen graag helpen, maar dan vooral wanneer het hen past en zonder eerst een langdurig engagement te moeten aangaan met een organisatie."
Waar precies gaat het project door?
"Op dit moment loopt er een pariticipatieproject gesteund door de stad Brussel. Samen met de bewoners van de Anneessenswijk in Brussel kijken we hoe we meer solidariteit in de wijk kunnen creëren. Het zijn de bewoners zelf die zullen beslissen wat er zal gebeuren, maar Solidare-it! begeleidt het proces. We willen uit deze ervaring leren hoe we het in andere wijken kunnen aanpakken. Aanvankelijk focusten we ons enkel op personen uit kansengroepen, maar van dat idee zijn we snel af gestapt. Via Solidare-it! kan iedereen een hulp-oproep doen of hulp aanbieden. Zo creëren we warme, gezellige en verbonden wijken."
Hoe breng je het concept aan de man bij hulpzoekers én aanbieders, toch twee verschillende doelgroepen?
"De sociale organisaties hier in Brussel spelen een cruciale rol. Omdat we beseffen dat niet iedereen voldoende internettoegang heeft, rekenen we erop dat buurthuizen Solidare-it! gebruiken in naam van de personen voor wie ze werken. Sociale organisaties hebben vaak zelf geen tijd of middelen om in te gaan op alle hulpvragen. Solidare-it! kan hen hierbij ondersteunen. We bouwden een speciaal dashboard voor organisaties, zodat ze gemakkelijk hulpvragen of aanbod van hun doelgroep kunnen posten en beheren.'
Wie zijn de initiatiefnemers van Solidare-it?
"Een groepje burgers uit het Brusselse lanceerde het idee en werkt nog steeds vrijwillig om het concept verder van de grond te krijgen. Onze droom is een golf van solidariteit te creëren in heel wat buurten en steden. Ondertussen kregen we hulp van verschillende partners - zoals de studenten van de UCL - en werkten we samen met sociale organisaties (CM, Welzijnszorg…) en overheden (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, Stad Brussel…). We kregen fondsen van Welzijnszorg, Trappisten Orval, Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, de CM Midden-Vlaanderen en nu de Stad Brussel. We zijn nog steeds allemaal vrijwilligers, maar willen graag professionaliseren. Daarvoor hebben we meer fondsen nodig. Het blijft een uitdaging om die te vinden."
Klopt het dat jullie in november 2017 officieel van start gaan?
"Inderdaad. In november zal een nationale campagne plaatsvinden om de website overal in België te lanceren. Maar inschrijven kan nu ook al op de voorlopige betaversie van onze website. Ook via de Solidare-it! Facebook-pagina blijf je op de hoogte. Kom zeker ook onze stand op het Repair & Share Fest bezoeken. Daar zullen we een lokaal Solidare-it! buurtje opzetten, waar bezoekers via hun telefoon of ons bord een vraag of aanbod kunnen posten. Hopelijk vinden de bezoekers een juiste match tijdens het event en leren ze op die manier ook nieuwe mensen kennen."
Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Bekijk hier het volledige programma.