Dankzij de uitleendienst voor werkmateriaal besparen buurtbewoners geld én ruimte

Dankzij de uitleendienst voor werkmateriaal besparen buurtbewoners geld én ruimte

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
Plan je verbouwingen of kleine werken in de tuin en heb je daarvoor specifieke apparatuur nodig? In Sint-Amandsberg bij Gent kunnen buurtbewoners daarvoor sinds kort terecht bij een (gratis) uitleendienst. Tijdens het Repair & Share Fest op 18 november in Gent kom je alles te weten over dit super initiatief.

In hartje Sint-Amandsberg stond het oude pastorijgebouw naast de kerk al een tijd stof te vergaren. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties besloot het gebouw te behoeden voor verval en maakte er een plek van waar de wijk zichzelf kan vinden en (her)uitvinden. Sinds begin 2015 is er nieuw leven in het oude pastorijgebouw en in de tuin op het Heilig Hartplein: Op vrijdagavond houden buren in beurtrol een café open, op woensdagavond is er 16+werking, je kan er yogasessies volgen...  Twee voedselteams uit de wijk werden één Pastory-Voedselteam. 50 gezinnen bestellen nu rechtstreeks hun voedsel bij de boer. In 2016 startte de Pastory ook een uitleendienst voor werkmateriaal. Daar kunnen bewoners allerlei klusmateriaal ontlenen, zoals boor-, zaag- en slijpapparatuur, schuurmachines, ladders, hakselaars, industriële stofzuigers en laserwaterpassen. Handig, als je zelf geen verhakselaar in huis hebt of tijdens de schilderwerken een stelling nodig hebt. Of geen plaats hebt om al die spullen zélf op te slaan."

De uitleendienst van klusmateriaal is toegankelijk voor alle bewoners van de wijk. Iedereen heeft toegang tot degelijk materiaal om hun huis en tuin te onderhouden

Voor álle bewoners van de wijk

Bart Gabriel is een van de drijvende krachten. Als medewerker van de vzw SIVI ontwikkelt hij initiatieven die de lokale cohesie vergroten en die buurtbewoners met een achtergrond in kansarmoede ondersteunen. “De uitleendienst van klusmateriaal is toegankelijk voor alle bewoners van de wijk, maar we richten ons zeker ook specifiek naar gezinnen die het wat minder breed hebben. Op die manier hebben ook zij toegang tot degelijk materiaal om hun huis en tuin op te knappen of te onderhouden. Wie een jaarabonnement van 20 euro betaalt, kan naar believen materiaal ontlenen. Kansarme gezinnen kunnen gratis lid worden. Veel mensen kunnen al dat. We hopen ook dat organisaties uit de buurt - die met een sociale werking - de weg vinden naar onze uitleendienst.”

Bekendmaking via straathoekwerk en OCMW

Dankzij een privé fonds kon de Pastory voor ongeveer 15.000 euro aan nieuw klusmateriaal aankopen. Het staat gestockeerd in het atelier van de Pastory, dat  momenteel één dag per week toegankelijk is voor de ontleners. “We kregen ook tweedehands tools van verschillende buurtbewoners, maar een deel daarvan voldeed niet aan de vereisten”, aldus Gabriel. “De mensen achter het online platform Peerby wisten ons te vertellen naar welke materialen veel vraag is, maar waarmee buurtbewoners elkaar vaak niet kunnen helpen. Die vind je dus zeker terug bij ons. Verhuisborden blijken zo’n klassieker. Zes vrijwilligers ondersteunen ons met de herstelling, onderhoud en inventarisatie van al het materiaal. Die vrijwilligerswerking willen we het komende jaar nog uitbreiden. Daarnaast werken we aan extra bekendmaking, onder meer via straathoekwerk, het OCMW en buurtwerk. We hopen ook ervaringen te kunnen uitwisselen met andere uitleendiensten in België.”

Maak kennis met De Pastory op het Repair & Share Fest

Op de website en Facebook-pagina van De Pastory lees je meer over de werking van de uitleendienst. Altijd al willen weten hoe je spullen proper kan maken door een tandenborstel te bevestigen op een boormachine? Bezoek dan de stand van De Pastory op het Repair & Share Fest en ontdek er handige hacks van alledaagse gereedschapstoestellen.

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Lees hier het volledige programma.

Ook gepost in: Burgerinitiatieven