Slow travelling, zonder auto op reis met kinderen

Slow travelling, zonder auto op reis met kinderen

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 01/09/2020
De grote vakantie komt eraan en reisplannen worden gemaakt. Of het nu een citytrip wordt, wandelen in de bergen of luilekkeren aan zee, de bepalende factor is meestal hoe je op de bestemming geraakt. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om zonder wagen of vliegtuig te reizen met kinderen.
fietsenen kamperen R1 CC-BY-NC barbaarbazaar.wordpress.com
Onderweg op de R1 CC-BY-NC barbaarbazaar.wordpress.com

Wij sloten dit jaar een deal met andere fietsers om te autopoolen. Eén gezin fietst naar de plek en rijdt terug met de auto, het ander gezin rijdt naar de plek met een auto en fietst terug.

Ik ben fan van slow travelling. Je hebt er wat meer tijd voor nodig, maar onderweg zijn is al een doel op zich. 24.000 Vlamingen doen al aan autodelen. Dat betekent dat veel gezinnen, net als het onze, vaak zonder eigen auto op vakantie gaan. Onderstaande lijst van websites en blogs  hielpen mij op weg in mijn zoektocht. Heb jij ervaringen? Deel ze zeker hieronder. 

1/ Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is optie nummer 1 voor autolozen. Met de trein geraak je zowat overal in Europa. Ter plekke kan je natuurlijk altijd een auto huren of gebruik maken van een deelwagen. Op de website van de Belgische Spoorwegen vind je een aanbod van binnenlandse en buitenlandse treinreizen. Kinderen reizen tot 12 jaar gratis indien ze vergezeld worden door een volwassene (4 kinderen per volwassene). Treintickets van buitenlandse vervoersmaatschappijen zijn veel moeilijker te boeken. Deze websites helpen je verder:

  • www.treinwijzer.be/ Treinwijzer helpt je bij het boeken van je tickets door Europa.
  • www.captaintrain.com Hun doel is om een ware revolutie te ontketenen in het treinticket-aankoop-landschap. Hoe sneller jij je ticket kan boeken, hoe gelukkiger zij zijn. Geen boekingskosten. 
  • loco2.com: vanuit een gedeelde frustratie hoe moeilijk het was om een trein te boeken, startten broer en zus Andrews Loco2 (Low CO2) op. Het team achter loco2 wil reizigers helpen om te kiezen voor de trein i.p.v. het vliegtuig.
  • www.seat61.com: de Engelsman achter seat 61 heeft zich tot doel gesteld om iedereen te inspireren en te helpen met het online boeken van trein en boottickets in Europa.
  • www.treinreiswinkel.nl  specialist voor online treintickets. De medewerkers van treinreiswinkel zoeken voor jou de goedkoopste tarieven en beheren uw boekingen. Er is ook veel aandacht voor reizen met trein en fiets. Een boekingskost wordt aangerekend.

2/ Fietsen maakt vrij

Als het onderweg zijn een deel van de reis mag zijn, zijn fietsvakanties ideaal. Een fietsvakantie is genieten, sportief zijn en afstand afleggen in één. Ook met kinderen kan een fietsvakantie prima lukken. Wij fietsten vorig jaar naar Berlijn met ons gezin. Lees hier onze ervaringen over onze fietstocht langs de R1

  • Fietsen met kinderen: Op deze Pinterest pagina verzamelde ik heel wat blogs van gezinnen die hun fietservaring met kinderen beschreven. Zo vertrekt Annelyse binnenkort op reis door Europa met haar gezin en fietsten Steven, Heidi en Nesta door Noord-Amerika, Marokko en Zuid-Europa.  Ken je nog blogs of  wil je meepinnen? Laat het hieronder weten. De website fietsenmetkinderen.info verzamelt trouwens alle informatie en tips online. 
  • Fietsroute zoeken en landeninformatie: wereldfietser.nleuropafietser.nlvakantiefietser.beGrote route paden
  • Fietsvervoer: Vaak wordt ergens heen gefietst en moeten de fietsen dan terug geraken. Bij Treinreiswinkel kan je treinticket en fietsticket boeken. In Europa helpt fietsvervoer Soetens je op weg. Wij sloten dit jaar een deal met andere fietsers om te autopoolen. Eén gezin fietst naar de plek en rijdt terug met de auto, het ander gezin rijdt naar de plek met een auto en fietst terug.

3/ Schoon schip maken

Sommige landen bereik je nu eenmaal makkelijker met de boot dan met de fiets of trein. Vanuit Gent kan je gebruik maken van de Volvo boten die naar Zweden varen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen mee. Andere ferries vind je hier.

4/ Slimme oplossingen voor minder bagage

Hoe makkelijk het ook is om een auto vol te steken met bagage, eten, speelgoed, kleren... hoe creatiever je moet zijn om bagage mee te nemen op trein, fiets of te voet. Hoe minder je meeneemt hoe minder je moet sleuren. Zie het als een oefening in minimalisme.

  • Warmshowers, Vrienden op de Fiets, Bewelcome of Couchsurfing (beiden met Family Welcome Groups) helpen je om licht te pakken en tent en kampeerspullen thuis te laten.
  • Beperk speelgoed voor de kinderen tot het absolute minimum. Ze kunnen zoveel ontdekken door net geen speelgoed te hebben. Raadspelletjes, verhaaltjes, liedjes zingen is deel van slow travelling
  • Houd orde in je rugzak of fietstas. Een heerlijk hulpinstrument zijn wasnetjes. 
  • Er zijn geen zware investeringen nodig voor een fietsvakantie. Een goede fiets is natuurlijk wel best handig, maar voor de rest kan je beetje per beetje beginnen. Wil je graag eerst alles eens uittesten? Huur of leen spullen hier of in je vakantieland, of doe een oproep bij Peerby. Fietsen en aanhangsels kan je o.a. huren bij Mobiel in KortrijkDe Ligfiets of Anders Fietsen

5/ Blabla en stop die taxi

Geen eigen auto betekent daarom niet dat je geen auto kan gebruiken. Via Eurostop kan je carpoolen en liften doorheen heel Europa. Ook Blablacar helpt je om lege plaatsen in een auto beter te benutten. Plaats vinden voor een heel gezin is minder evident. Daarom kan lid worden van een autodeelgroep zoals Dégage de oplossing bieden, als je sporadisch maar een auto wil gebruiken, bijvoorbeeld om op reis te gaan. 

6/ Compenseren en berekenen

Het is niet zo makkelijk om exact te weten of te meten welke vervoersmethode nu de meest ecologische is. Op de website Ecopassenger kan je de CO2 die vliegtuigen, treinen en auto’s uitstoten vergelijken. Je hebt er soms meer tijd voor nodig, maar slow traveling is een aanrader. Ook met kinderen kan je best op veel plaatsen geraken.  

 

Lees meer zomerartikels:

 

fietsvakantie CC-BY-NC barbaarbazaar.wordpress.com
Ook gepost in: Mobiliteit