Een zomer zonder vliegen, de zomer van je leven?

Een zomer zonder vliegen, de zomer van je leven?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/04/2018
Het vliegtuig nemen is vanzelfsprekend geworden, de mogelijkheden zijn grenzeloos, de wereld ligt aan onze voeten. Ook voor dichtere bestemmingen kiezen we vaak voor het vliegtuig omdat dit meestal de makkelijkste, goedkoopste en snelste optie is. Zomer Zonder Vliegen wil die vanzelfsprekendheid van reizen per vliegtuig in vraag stellen en daagt je uit de alternatieven te herontdekken.

Zomer Zonder Vliegen wil je de weg wijzen naar een andere manier van reizen: trager, minder ver en bewuster. In hun reisgids vind je een praktisch overzicht van websites over alternatieven voor je vliegtuigreis, concrete tips, ideeën en links naar verhalen over vliegvrije bestemmingen en vergeten of onbekende plekken dicht bij huis.

Zomer Zonder Vliegen wil je de weg wijzen naar een andere manier van reizen: trager, minder ver en bewuster

Waarom een zomer zonder vliegen?

Het steeds toenemende vliegverkeer zorgt voor een enorme druk op het klimaat door de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen. We reizen steeds meer en steeds verder per vliegtuig en één enkele vliegreis kan al onze inspanningen om onze persoonlijke CO2-uitstoot te verkleinen in één klap teniet doen.

Het klimaatakkoord van Parijs (2015) legde de bovengrens vast van 2 graden opwarming.  Als we de klimaatverandering beneden die grens willen houden mag een wereldbewoner gemiddeld niet meer dan 2,1 ton CO2 per jaar uitstoten tegen 2050.

Het zijn slechts grootteordes, maar laat het duidelijk zijn: als individu is het schrappen van vliegreizen één van de meest betekenisvolle en efficiënte keuzes die je kan maken om je CO2-voetafdruk te verminderen. Met 0,5 ton uitstoot geraak je nauwelijks Europa uit, voor een reisje naar New York zit je al boven de 2 ton en als je naar heen en terug naar Australië vliegt blaas je 7 ton CO2 de lucht in. Meer informatie over de impact van vliegen vind je hier.

Zelf meedoen? Dat kan!

Reizigers inspireren reizigers: beloof niet te vliegen deze zomer, laat via de  Zomer Zonder Vliegen-wereldkaart weten wat jouw vliegvrije bestemming is, deel voor onze wedstrijd een foto vanop je vliegvrije reisbestemming en breng anderen op ideeën! Doe mee!

Andere manieren om mee te doen:

  • Vertel je vrienden over onze campagne
  • Deel je plannen, foto’s en verhalen op de sociale media met de hashtag #zomerzondervliegen
  • Werk mee aan onze reisgids en deel jouw eigen verhalen en tips

 

Meer informatie en leuke reistips? Check dan zeker www.zomerzondervliegen.be.