Plasticvrij yogaën met Wendy

Plasticvrij yogaën met Wendy

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/05/2018
Minder plastic? Ja graag! Ook collega Wendy van Netwerk Bewust Verbruiken doet mee met Mei PlasticVrij. Zij neemt de plastic impact van haar bijberoep als yogaleerkracht onder de loep. Plasticvrij yogaën? Lees hier hoe Wendy het aanpakt.
© Netwerk Bewust Verbruiken

Veel materiaal heb je niet nodig om yoga te beoefenen. Een mat en loszittende of stretch kleding. Afhankelijk van de yogastijl die past bij jouw karakter en lichaam heb je soms nood aan blokjes, riempje en een zitkussen. Daarnaast zijn er nog allerlei accessoires maar dit zijn voor mij de essentials. Uiteraard doe ik mijn best om bij het aanschaffen van materiaal de meest eco-vriendelijke, plasticvrije opties uit te zoeken.

Mat

Er is een gigantisch assortiment aan yogamatten beschikbaar. Allerlei maten, materialen, diktes enz. Een mat moet voor mij voldoen aan enkele voorwaarden: milieuvriendelijk, recycleerbaar en afbreekbaar. Uiteraard moet ze ook aangenaam zijn om asana’s (lichaamshoudingen) te beoefenen: stevige grip, breed en lang genoeg voor mijn lichaamslengte, dik zonder mee te geven en een leuk kleurtje is altijd meegenomen.

Ook collega Wendy van Netwerk Bewust Verbruiken doet mee met Mei PlasticVrij. Zij neemt de plastic impact van haar bijberoep als yogaleerkracht onder de loep.

Mijn persoonlijke favoriet is de Jade Yoga Mat. Ik heb er natuurlijk (pun intended) eentje in een vrolijke kleur passend bij mijn bruisende persoonlijkheid. Jade Yoga Mats gebruikt voor deze matten natuurlijk rubber. Voor iedere mat die wordt verkocht planten ze een boom. Afhankelijk van de yoga die je graag beoefent heb je een mat nodig met een stevige antislip. Ik beoefen ze beide enorm graag, kwestie van yin en yang in balans te houden en heb dus een stevige grip nodig, iets waar deze mat zeker aan tegemoet komt. Nadeel: ze worden verzonden vanuit de VS en bij de eerste gebruiken is de rubbergeur enorm aanwezig.

‘Travel light’ is mijn motto en bijgevolg heb ik ook een reismat. Licht, dun en uiteraard wederom een stevige antislip. Voor deze mat koos ik er eentje van het merk Manduka. Vrij van chemicaliën, schadelijke verf en phthalaten. Manduka biedt daarnaast ook een levenslange garantie onder bepaalde voorwaarden. Hiermee engageren ze zich om je mat te vervangen.

Een yogi brengt nogal wat tijd door op de mat. Niet enkel voor het beoefenen van de asana’s (lichaamshoudingen) maar ook voor pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie. Dan kom ik liever niet in contact met schadelijke stoffen, noch via lichaamscontact, noch via ademhaling.

Reinigen van de mat

Die maak ik gewoon zelf in een glazen sprayflesje. Meng 50% water en 50% huishoudazijn. Zo makkelijk kan het zijn. Heb je graag een extraatje? Voeg dan je favoriete etherische olie toe. Bij de aankoop van de mat kreeg ik het grappige advies “mevrouw je mag deze mat niet in je bad leggen” waarop beide wenkbrauwen verbaasd de lucht inschoten. Uiteraard niet. Bij de aanschaf van een mat krijg je meestal onderhoudsinstructies mee. Die kunnen verschillen van mat tot mat. Volg ze goed op, dan blijft je mat zo lang mogelijk bruikbaar. Vooral, overdrijf niet in het schoonmaken.

Blok

Er zijn allerhande blokken op de markt beschikbaar. Hier heb ik indertijd de fout gemaakt schuimrubberen blokken aan te schaffen. Schuimrubber wordt vaak gemaakt uit nafta, gedistilleerd uit ruwe olie. Alternatieven zijn blokken uit kurk of gemaakt uit gerecycleerde schuimrubber. Maar ik heb de foampjes en zal ze verslijten tot ze uit elkaar vallen.

Riempje

Ik heb er eentje gemaakt uit stof met een ijzeren gesp. In een van de zalen waar ik les geef zijn er stretchbanden beschikbaar. Deze worden voornamelijk gebruikt in de pilates. In dit geval ga ik voor gedeeld gebruik, ook al zijn ze niet onschadelijk. Beter gebruiken wat je hebt, dixit de Piraminder van Netwerk Bewust Verbruiken.

Meditatiekussen

Ik schafte jaren geleden een mat aan van Esoteric World, gemaakt van katoen en gevuld met boekweitkaf. Geen greintje plastic in verwerkt voor zover ik kan inschatten op basis van de geleverde informatie. Het merendeel van hun gamma wordt in eigen beheer geproduceerd in een ashram in India. Aandachtspunten zijn voor hen de werkomstandigheden en verloning voor de arbeiders. Meestal gaat het om vrouwen die zo een eigen inkomen kunnen verdienen. Het verbod op kinderarbeid wordt strikt nageleefd. Een deel van deze opbrengst gaat naar een ayurvedisch ziekenhuis dat gratis medische zorg biedt voor minderbedeelden. De herkomst van door derden gemaakte producten worden streng gecontroleerd. Meerdere keren per jaar worden deze bedrijven dan ook persoonlijk bezocht.

Kledij

Voor het lesgeven draag ik voornamelijk kledij van Lulu Lemon. Dit bedrijf zet in op duurzaamheid naar materiaal toe en naar werkomstandigheden. Er is nog ruimte voor verbetering en daar zetten ze ook op in. Rome werd ook niet op één dag gebouwd.

Drinkfles

Tijdens de lessen doe ik de asana’s voor of mee en klets ik wat af. Een scheut water hier en daar is dan ook geen overbodige luxe. Ik gebruik herbruikbare flessen. Ik heb er eentje uit staal van Sigg en eentje van Dopper, 100% recycleerbaar, vrij van schadelijke stoffen en giftige weekmakers. Bij Sigg kan je de afsluitdop apart na bestellen. Ze zijn bpa-vrij en eveneens 100% recycleerbaar, binnen- en buitenkant. Leuk weetje: een aantal exemplaren staan in het Museum of Modern Art in New York. Daar kom je niet zomaar binnen.
Er zijn ook andere alternatieven zoals glazen flessen.

Op weg naar de yogales

You can’t spell velo without love! 10 km enkel ongeveer 4 keer per week, enkel al voor verplaatsingen naar de yogales. Reken maar uit… Resultaat: stalen dijen in return. Lichtjes zijn oplaadbaar via usb-poort en gaan heel lang mee. Geen batterijen, ook niet op de fiets. De fiets is niet elektrisch en beschikt zelfs niet over versnellingen. Een ouwe rakker, maar wel snel. Tenzij het sneeuwt, dan maak ik gebruik van de deelauto.

 

Lees meer:

 

- Lees hier binnenkort de ervaringen met Mei PlastiVrij van onze andere collega's. Ook zin om mee te doen? Registreer je dan snel op www.meiplasticvrij.be -