Kick-off Atelier de Stad in Gent

Atelier de stad is een productie van Canvas, die vijf stadsprojecten volgt in Brussel, Kortrijk, Hasselt & Genk, Oostende en Gent. In elk van deze steden wordt creatief nagedacht over wonen, werken en leven in de stad van de toekomst. De kick-off vond gisteren plaats in Gent en Netwerk Bewust Verbruiken was erbij.
Atelier de stad Gent Slogan
'Niets gaat verloren' is het thema waarmee Gent aan de slag gaat. Hoe kunnen we minder grondstoffen, plaats, ideeën, tijd... verspillen? Hoe kunnen ze een betere bestemming krijgen in de stad?

Tegen 2050 komen er in Vlaanderen 1 miljoen mensen bij. In juni deed televisiezender Canvas een open oproep aan de creatieve sector. Kunstenorganisaties werden uitgenodigd om innoverende projecten voor nieuw creatief talent in te dienen. Uit die voorstellen selecteerde een jury van Canvas-specialisten en externe experten vijf projecten, die allemaal een link hebben met wonen, werken of leven in een stad. In vijf steden zullen architecten, stadsplanners, ontwerpers, uitvinders en andere creatieve burgers de komende maanden hun talent samenleggen. Elke stad legt zijn eigen klemtonen.

  • Brussel (Kanal Play Ground): Hoe in de Brusselse kanaalzone ruimte maken waar het fijn is om te spelen, alleen te zijn of met velen? Een plek waar iedereen wil zijn? Begeleiding door Platform Kanal & Architecture Workroom Brussel.
  • Kortrijk (Kortrijk Congé): Hoe kunnen we de stad invullen als we helemaal opnieuw konden beginnen? Bouw mee aan een tijdelijke, parallelle stad Kortrijk. Begeleiding door Kunstencentrum BUDA, De Kreun & Wit.h.
  • Hasselt en Genk (Het Geluid van Hasselt en Genk): Wat is het geluid van Hasselt en Genk? Hoe kunnen we die geluiden samen laten klinken? Begeleiding door Musica, Z33 & C-Mine.
  • Oostende (Expeditie Dansand!): Wat te doen in de Oostendse kreken en polders? Begeleiding door Kunstencentrum Vrijstaat O. i.s.m. Stad Oostende, Groen Lint & CC De Grote Post.
  • Gent (Niets is verloren): Hoe kunnen we op het eerste gezicht onverdelgbare parasieten, woekerende planten of nutteloze grondstoffen in Gent herdenken en inzetten als een nieuwe bron? Begeleiding door Timelab & KASK.

Kick-off in Gent op 1 februari 2014

In Gent vond gisteren de aftrap plaats van een acht maanden durende programma met uiteenlopende activiteiten. De raadzaal van het stadhuis en de stadshal stonden helemaal in het teken van het thema 'Niets gaat verloren'. Hoe kunnen we minder grondstoffen, plaats, ideeën, tijd... verspillen? Hoe kunnen ze een betere bestemming krijgen in de stad? De komende maanden zal gewerkt worden aan een mix van intensieve project- en ontwerptrajecten tot workshops, lezingen, wandelingen en volledig uitgewerkte projectvoorstellen en prototypes. De projecten worden ondersteund door Atelier de Stad Gent en tal van projectpartners. Canvas volgt het hele traject en maakt er een documentaire over. Ook Netwerk Bewust Verbruiken was present gisteren, en vertelde passanten onder de Stadshal hoe minder spullen verloren gaan door te repareren en te delen. Hieronder vind je een fotoverslag.

Meer info

www.atelierdestad.be en www.atelierdestadgent.be

atelier de stad Gent Onbetaalbaar
De creatieve jongens en meisjes van Onbetaalbaar tonen wat je zoal kan maken met afvalhout.
Atelier de Stad Gent  Stockout
Stockout maakt meubels van ijzerafval.
atelier de stad Gent papier
Pimpels Hip Hergebruik toont hoe je met oud papier een nieuw leven kan geven aan banale gebruiksvoorwerpen
atelier de stad gent Farfield
Farfield promoot de rocket stove en de wormenbak, om energiezuinig te koken en gemakkelijk te composteren
Atelier de stad Gent Avalon
Vegetarisch restaurant Avalon kookt met restjes, en maakt gerechten met stukken etenswaren die de meeste mensen normaal weggooien
Atelier de Stad Gent partners
Netwerk Bewust Verbruiken is in goed gezelschap van verschillende partners.
Atelier de Stad Gent experten
In de expertenbox vertellen we passanten hoe ze minder spullen, tijd, creatieve ideeën en kunststoffen verloren kunnen laten gaan.
Atelier de Stad Gent Stockout
De mensen achter Stadslandbouw Gent promoten meer natuur en eigen voedselkweek in de stad.
Atelier de Stad Gent wol
Een groep Turkse vrouwen gaat creatief aan de slag met resten wol.
Atelier de stad gent Daniel Termont
Gentse burgemeester Daniël Termont vertelt de verzamelde pers hoe Gent wil proberen om minder spullen en grondstoffen verloren te laten gaan in de toekomst.