Op 4 maart zamelt Op Wielekes Gent fietsen in voor Oekraïne

Op 4 maart zamelt Op Wielekes Gent fietsen in voor Oekraïne

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/02/2023
Wat als oorlog je transportmogelijkheden wegneemt?

 

Heb je een fiets die je niet meer nodig hebt, maar die nog goed dienst kan doen? Het initiatief Bikes4Ukraine, ontstaan in Denemarken, is op zoek naar fietsen om te versturen naar verschillende regio’s in Oekraïne. Op initiatief van Op Wielekes Gent kun je Bikes4Ukaine op zaterdag 4 maart een fiets schenken nabij Gent Dampoort.

Waarom?

In Oekraïne is er een grote nood aan fietsen omdat de bussen ofwel beschadigd zijn ofwel in gebruik voor transport van militaire troepen. Verder zijn heel wat wegen niet meer berijdbaar met een wagen; wie nog een wagen ter beschikking heeft kampt regelmatig met een gebrek aan brandstof. Ook die wordt immers voorbehouden voor het leger.

De organisatie Bikes4Ukraine is erin geslaagd om een betrouwbaar transport te organiseren naar onder meer Lviv en andere door oorlog getroffen gebieden. De organisatie verdeelt de fietsen lokaal via hulpverleners. “Het is heel mooi om te zien hoe die fietsen ter plaatse gedeeld gebruikt worden door verschillende burgers", vertelt Mikael Colville-Andersen, initiator en trekker.

Donatiemoment in Gent op 4 maart

Op zaterdag 4 maart kun je tussen 14u en 17u een fiets komen doneren op de parking van de Hubo in Sint-Amandsberg (koopcentrum Dampoort). De fiets zal vooral dienen om boodschappen te doen, dus een stevig bagagerek is een plus. Zijn er herstellingen nodig aan jouw fiets? Die kunnen daar ter plaatse gebeuren.

De Klusserette, het buurtatelier met een uitleendienst voor werkgereedschap, stelt het nodige werkmateriaal en opslagplaats ter beschikking. Het Belgische fietsenmerk Oxford doneert alvast banden, binnenbanden, remkabels en remblokken. De fietsende fietsenmaker van Velo Velo, Wouter Vandenbussche, zal erop toezien dat alle fietsen in orde worden gezet. De vrijwilligers van fietsdeelsysteem Op Wielekes Gent tekenen present om te helpen.

Wie graag aan fietsen sleutelt en wil meehelpen, mag zich aanmelden bij gent@opwielekes.be. De donateurs van fietsen mogen natuurlijk ook een handje helpen.

Op naar een mooi resultaat

De ambitie van de Gentse initiatiefnemer Op Wielekes is om 100 fietsen in te zamelen, een 70-tal damesfietsen en een 30-tal herenfietsen. De Fietsambassade Gent belooft alvast om enkele fietsen te schenken.

Wie dat wil, kan de Deense organisatie www.Bikes4Ukraine.org ook steunen via hun crowdfunding campagne: per fiets hebben ze ongeveer 20€ nodig om die ter plaatse te krijgen.

  

CONTACT 

Contactpersoon voor de actie is Lieven D’hont, gent@opwielekes.be.

Foto Bikes4Ukraine
Foto Bikes4Ukraine