Katrien start kledingketting in Harelbeke. Wie doet mee?

Katrien start kledingketting in Harelbeke. Wie doet mee?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/01/2024
Een nieuwe look zonder een euro uit te geven, duizenden kilo’s kleding helpen redden, mensen in je buurt leren kennen en samen zorgen voor een gedragsverandering ten aanzien van textielconsumptie. Wie zegt ja?
Katrien Voet lanceert kledingketting Harelbeke / kledingtas The Clothing Loop
Katrien Voet lanceert kledingketting Harelbeke / kledingtas The Clothing Loop

 

Wat is een kledingketting?

Een kledingketting is een initiatief waarmee mensen makkelijk kleding kunnen ruilen met buren. Het is leuk, gratis en duurzaam. In Vlaanderen kun je hier en daar al deelnemen aan een kledingketting; in Nederland is het concept razend populair met meer dan 700 geregistreerde kledingkettingen zoals je op dit kaartje van The Clothing Loop kunt zien.

De wereld veranderen in je eigen buurt

Toen Katrien Voet, inhoudelijk medewerker en inspirator bij De Transformisten vzw, hoorde over de clothing loop of kledingketting, was ze meteen dolenthousiast.

“Ik hou van leuke kleren, maar niet van de sociale en milieu-impact van fast fashion. Met een klein gebaar zoals kledingstukken ruilen in plaats van nieuw te kopen, kan iedereen bijdragen aan een grote omslag naar duurzaam textiel.”

Na een inspirerende ontmoeting met de Nederlandse oprichter van The Clothing Loop, Nichon Glerum, had Katrien zin om het idee in Vlaanderen te promoten. “Ik begin in m’n eigen buurt. Practise what you preach. Ik zie het ook als een leuke manier om de mensen in mijn buurt te leren kennen, want ik ben net naar Harelbeke verhuisd.”

Heerlijk eenvoudig

“Het idee van de kledingketting is heerlijk eenvoudig”, vertelt Katrien. “Een lokale vrijwilliger verzamelt deelnemers (vaak een homogene groep zoals vrouwen maat L, soms een mix) en maakt een route. Op die route geven deelnemers een gevulde tas met kleding aan elkaar door. Elke deelnemer houdt wat hij/zij leuk vindt en voegt kledingstukken toe die nog in goede staat zijn.”

Lees meer op deze pagina.

Wie doet mee?

Een nieuwe look zonder een euro uit te geven, duizenden kilo’s kleding helpen redden, mensen in je buurt leren kennen en samen zorgen voor een gedragsverandering ten aanzien van textielconsumptie? Zeg ja en doe mee met de kledingketting!

 

Paloeka de Koning en Nichon Glerum van The Clothing Loop © Anke Teunissen
Paloeka de Koning en Nichon Glerum van The Clothing Loop © Anke Teunissen