Nieuwe ramen zijn zuiniger

Nieuwe ramen zijn zuiniger

Maurice Brandse
geschreven door Maurice Brandselaatst aangepast op 29/05/2015
Energie besparen kan op een hoop manieren. Je kunt natuurlijk denken aan zonnepanelen of dak- en spouwmuurisolatie, een andere manier is echter het vervangen van de kozijnen. Helaas realiseren een hoop huishoudens zich niet dat die oude houten kozijnen met enkel glas een grote hoeveelheid energie kosten. In de komende alinea’s gaan we het hebben over het vervangen van kozijnen. Welke materiaalsoort zorgt voor de minste energieverspilling en is driedubbelglas echt zo veel beter dan normaal dubbelglas?
Nieuw kunststof kozijn
Energie besparen met nieuwe kozijnen

Aluminium, hout of toch kunststof

In België en Nederland zijn nog genoeg huizen te vinden die slecht isoleren. Het eerste waar veel mensen aan denken als ze de isolatie willen verhogen, is het vervangen van de kozijnen. Ze hebben dan drie keuzes, namelijk kunststof kozijnen, aluminium kozijnen en houten kozijnen. Voor het gemak scharen we de stalen kozijnen onder de aluminium kozijnen. Tegenwoordig isoleren alle materialen uitstekend, maar toch isoleert kunststof beter dan aluminium en hout. Als je een tweede plaats zou moeten aanwijzen, dan gaat deze net naar de aluminium kozijnen.

Toch is het niet zo zwart of wit als het lijkt, want hoe goed een kozijn isoleert hangt af van het profiel dat wordt gekozen en het soort glas. Je hebt profielen die geschikt zijn voor een passiefhuis (een passiefhuis mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken om de ruimtes te verwarmen), deze profielen moet beschikken over een Uw-waarde van minstens 0,8 W/m² K, maar ook heb je profielen die nauwelijks voor energiebesparing zorgen.

Een kunststof kozijn met standaard dubbelglas heeft een Uw-waarde van gemiddeld 1,1 W/m² K, hiermee kan je al tientallen/honderden euro’s per jaar besparen ten opzichte van een houten kozijn met enkelglas, laat staan voor welke energiebesparing een passiefhuis kozijn zorgt. Het standaard aluminium of houten kozijn heeft een Uw-waarde van 1,2 à 1,3 W/m² K. Om eerlijk te zijn heef ieder nieuw kozijn een positief effect op het energieverbruik, alleen een kunststof kozijn net even iets meer.

Maakt glas echt een verschil?

Wanneer je echt bijna geen warmte meer wilt verliezen via de kozijnen, dan moet je kiezen voor passiefhuis kozijnen met driedubbelglas. Waar kunststof kozijnen normaal een Uw-waarde hebben van 1,1 W/m² K, is dat bij sommige passiefhuis kozijnen 0,65 W/m² K. Niet alleen kozijnen van kunststof heb je als passiefhuis kozijnen, ook bestaan er aluminium en houten kozijnen die voldoen aan de norm hiervoor. Kortom, de materiaalkeuze is wel belangrijk, maar niet van levensbelang. In tegenstelling tot de materialen zorgt het glas wel voor een groot verschil.

Glas zorgt voor het meeste warmteverlies. Alleen het vervangen van enkelglas door dubbelglas, ofwel HR++ glas resulteert al in een fikse energiebesparing. Tegenwoordig beschikken nieuwe kozijnen standaard over HR++ glas, maar voor de echte milieudiehard zijn er betere alternatieven. Te denken valt aan HR+++, HR++++ of isolatieglas, een andere en nog betere optie is driedubbelglas. Ter illustratie, een kunststof kozijn met HR++ glas heeft een Uw-waarde van 1,1 W/m² K. Datzelfde kozijn heeft met driedubbelglas een Uw-waarde van 0,9 W/m² K, dat scheelt op jaarbasis tientallen euro’s en dus een hoop energie.

Zoek je passiefhuis kozijnen?

Overweeg je binnenkort toch maar de oude houten kozijnen te vervangen en zoek je een overzicht van de best isolerende kozijnen, dan kan de volgende link worden gebruikt http://www.huisjeopknappen.nl/kozijnen/weetjes/passiefhuis/. In het overzicht op de pagina beschikken alle kozijnen over driedubbelglas.