Wees je energiekosten de baas en kijk naar je CV-ketel

Wees je energiekosten de baas en kijk naar je CV-ketel

Rogier Klutz
geschreven door Rogier Klutzlaatst aangepast op 17/06/2016
Er zijn allerlei manieren waarop je energie kunt besparen. Vaak wordt er gedacht aan het verminderen van het gebruik van apparaten of het reduceren van warm water gebruik. Echter ligt de oorzaak van de hoge energierekening heel ergens anders, namelijk bij de bron, de cv-ketel.
kat op de verwarming

Vaak is de oude cv-ketel de boosdoener van de energierekening die de pan uit rijst. Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 tot 15 jaar mee. Vaak werken ze na die tijd nog prima, maar verbruiken ze onnodig veel energie. De verwarmingsketels van tegenwoordig zijn een stuk zuiniger waardoor de overweging van een nieuwe ketel helemaal nog niet zo gek is. De uitgave is even slikken, maar op lange termijn heb je er zeker profijt van. Zie het als een investering die je na een aantal jaar weer terugverdient.

Waarom investeren?

Centrale verwarming is één van de belangrijkste dingen in huis en is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het nadeel van dag in- dag uit verwarmen is de energierekening die blijft oplopen. Heb jij een ketel die 10 jaar of ouder is? Dan is de investering in een nieuwe verwarmingsketel wellicht een verstandige keuze. Voor de vervanging van je huidige cv-ketel zijn vier redenen te noemen:

1. Vervanging vaak voordeliger dan reparatie

Het kan voorkomen dat je cv-ketel een keer gerepareerd moet worden. De kosten van de reparatie zijn in sommige gevallen zo hoog, dat het vervangen van je cv-ketel een voordeligere optie is. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de thermostaat stuk is, dit is een duur onderdeel. De stookkosten van een nieuwe verwarmingsketel zijn een stuk lager waardoor je op lange termijn voordeliger uit bent.

2. Besparen op je stookkosten

Door de vervanging van je oude cv-ketel ga je flink besparen op de stookkosten. Een nieuwe verwarmingsketel verbruikt gemiddeld 15% tot 20% minder energie dan een oude cv-ketel. Wanneer je voor de meest energiezuinige ketel gaat, is een condensatieketel de beste keuze. Deze hoogrendementsketel behaalt een rendement van meer dan 100%, wat betekent dat er geen bruikbare warmte verloren gaat en dat er warmte wordt terug gewonnen uit de verbrandingsgassen. Optimale besparing gaat gepaard met goede isolatie.

3. Optimaal rendement uit je cv-ketel halen

De hoeveelheid warm water die je gebruikt dient aan te sluiten bij de hoeveelheid warm water die de cv-ketel per minuut kan leveren. Op deze manier stook je het zuinigst en wordt het optimale rendement behaald. Wanneer je cv-ketel bijvoorbeeld 10 jaar oud is, dan is er waarschijnlijk veel veranderd in je woonsituatie. Zo zijn er bijvoorbeeld twee kinderen het huis uit waardoor de cv-ketel over te veel vermogen beschikt. Nu zal je denken, beter te veel dan te weinig vermogen? Bij cv-ketels gaat dit helaas niet op, wanneer een cv-ketel over te veel vermogen beschikt zorgt dit voor een hogere energierekening.

4. De waarde van je woning verhogen

Ben je van plan om binnen enkele jaren te verhuizen? Dan is het raadzaam om de aanschaf van een nieuwe cv-ketel te overwegen. De vervanging van een verouderde cv-ketel zorgt ervoor dat je omhoog klimt in het energielabel van je woning. Een optimaal werkende centrale verwarming telt mee bij de taxatie je huis.

Tip: Vervang je cv-ketel in de zomer
In de zomermaanden zit je zo min mogelijk aan de thermostaat, dan neemt de zon het werk van de cv-ketel over. In de wintermaanden is dit een heel ander verhaal. Het is belangrijk dat je cv-ketel goed zijn werk doet in de winter. Bepaal daarom in de zomer of je cv-ketel toe is aan vervanging zodat je niet voor koude verrassingen komt te staan op het moment dat je de verwarming nodig hebt.