Duurzaam verwarmen dankzij de warmtepomp

Duurzaam verwarmen dankzij de warmtepomp

placeholder
geschreven door Elisa Martenslaatst aangepast op 17/06/2016
Warmtepompen zijn één van de meest duurzame manieren om te verwarmen. Door de energie van de aarde, water of lucht te gebruiken, stoot je minder C02 uit. Anderzijds bespaar je op je energiefactuur en daardoor betaalt de pomp zichzelf terug. In dit artikel lees je hoe warmtepompen werken, welke (ecologische) voordelen ze hebben en welke soorten er bestaan.

Een warmtepomp stoot 52 % minder CO2 uit in vergelijking met een gewone stookolieketel. Daarnaast maak je voor vier vijfde gebruik van uitsluitend groene energie.

Een warmtepomp werkt op basis van verschillende natuurelementen zoals lucht, water en aarde. Ze bevatten heel wat zonnewarmte, zelfs in de winter. Die warmte wordt gebruikt door warmtepompen om je huis, sanitair water of zwembad te verwarmen. Voor slechts één vijfde van die productie wordt elektriciteit gebruikt. De overige vier vijfde van de geproduceerde warmte is gratis.

Via compressietechnieken wordt warmte onttrokken aan lucht, aarde of water. Dat gebeurt via een koelvloeistof. Deze vloeistof wordt naar een verdamper geleid. Daarbij neemt ze warmte op uit de omgeving. Door de lage druk bereikt de vloeistof al snel haar kookpunt. Door het koken komt er damp vrij die samengeperst wordt door een compressor. Wanneer de temperatuur van deze damp hoger is dan de lucht of water van de centrale verwarming, wordt ze naar een condensor gestuurd. Vandaaruit wordt het naar de centrale verwarming gestuurd.

Wat zijn de ecologische voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp stoot minder CO2 uit. Daarnaast maak je voor vier vijfde gebruik van uitsluitend groene energie. In vergelijking met een stookolieketel, stoot je met een warmtepomp maar liefst 53 procent minder CO2 uit. Voor een condenserende gasketel is dit 30 procent. In vergelijking met een gewone gasketel ten slotte, stoot je dan weer 40 procent minder CO2 uit. Door de gratis warmte betaalt deze investering zichzelf op lange termijn terug.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

1.  Water-water warmtepomp

Deze warmtepomp gebruikt water om warmte te onttrekken. Ze is geschikt voor woningen met bodems die voldoende grondwater bevatten.

2. Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp werkt op basis van lucht en water. Tijdens koude wintermaanden zal je voor deze warmtepomp een naverwarming moeten gebruiken. Anderzijds is de installatie zelf wel goedkoper en eenvoudiger te installeren.

3. Aarde-water warmtepomp

Deze soort is handig voor mensen met een grote tuin. Via aardcollectoren wordt er warmte uit de aarde opgehaald. Door regen en zon schommelt de grondtemperatuur rond de 8 à 12 graden Celcius.

4. Lucht-lucht warmtepomp


Deze warmtepomp is heel erg betaalbaar en heeft een hoog rendement. De warmte wordt uit de lucht onttrokken. Vervolgens wordt ze afgegeven aan de ventilatoren, die zorgen voor een warm huis. Dit type warmtepomp wordt vaak gebruikt als bijverwarming. Tijdens de zomer kunnen ze ook dienen als airconditioning.