3 tips voor duurzame verbouwingen

3 tips voor duurzame verbouwingen

placeholder
geschreven door Jari vHlaatst aangepast op 14/04/2017
Vroeger werd er bij een verbouwing niet of nauwelijks nagedacht over het milieu. Tegenwoordig is dit wel anders. Milieubehoud speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en verdient dus wel wat extra aandacht. In dit artikel vind je 3 tips voor een duurzame verbouwing van je woning.
Duurzaam verbouwen
Duurzaam verbouwen

1. Groene isolatie

Als het gaat om bomen en planten, kiezen de meeste mensen voor een mooie groene tuin, maar wist je dat je nog veel efficiënter gebruik kunt maken van de natuur? Kies bijvoorbeeld voor planten op je dak. Dit verlaagt niet alleen de koolstofdioxide in onze lucht, maar isoleert ook nog eens goed. Door bijvoorbeeld mos met de juiste ondergrond op je dak te laten groeien kun je besparen op je stookkosten. Daarnaast ziet het er ook nog eens fraai en modern uit. Een aannemer kan je helpen bij het kiezen van de juiste ondergrond voor zo’n groene verbouwing.

2. Kies voor duurzaam

Duurzaam verbouwen begint natuurlijk bij duurzaam materiaal. Bij de keuze van duurzaam materiaal kun je op een aantal dingen letten. Denk bijvoorbeeld aan materiaal dat met zo min mogelijk energie is verwerkt, gerecycled is of een lange levensduur heeft. Dit heeft allemaal invloed op de ecologische voetafdruk die het materiaal achterlaat op het milieu. Hoe kleiner de voetafdruk, des te minder het negatieve effect van het materiaal op ons milieu. Nog een pijler is de fairtrade. Net als Max Havelaar voor producten in de supermarkt, zijn er ook keurmerken voor fairtrade recycle- en verbouwingsmaterialen. Controleer bij het Global Recycle Standard in hoeverre je materiaal gerecycled is. Ook bij de keuze van duurzaam materiaal kunnen aannemers je helpen.

3. Bespaar energie

Je kunt op veel verschillende manieren energie besparen door te verbouwen. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een energiezuinige boiler. Van deze eenmalige investeringen heb je jarenlang profijt, je bespaart namelijk op je energiekosten en verhoogt de waarde van je huis. Je kunt ook kiezen voor nieuwe muur- en dakisolatie. Zo houd je de warmte binnen en bescherm je het milieu én je portefeuille. Er is ook nog een minder voor de hand liggende manier om energie te besparen, namelijk; de leidinglengtes minimaliseren. Hierdoor duurt het bijvoorbeeld minder lang voordat je verwarming aanslaat. Je bespaart energie omdat het sneller warm wordt in je huis en je de verwarming eerder kunt uitzetten.