Maak kennis met Transformist Liesbeth

Maak kennis met Transformist Liesbeth

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/09/2024
Liesbeth Baeten is de nieuwe communicatieverantwoordelijke bij De Transformisten.
Liesbeth Baeten - foto Bakuro
Liesbeth Baeten - foto Bakuro

 

Liesbeth Baeten neemt vanaf september 2024 de communicatiefakkel over van Caroline Van Peteghem. In deze 5 woorden stelt ze zichzelf voor.

Verhalen

Ik ben een echte believer als het gaat over de kracht van verhalen. Iedereen die mee is met een verhaal, deelt meteen ook iets groots met die ander want in elk verhaal ligt een wereld verscholen. Verhalen bieden daarom enorme kansen om samen met anderen - en tegelijk ieder vanuit hun positie - iets te verwezenlijken.

Ook als het over spullen gaat, wijzen verhalen voor mij de weg. Quasi alles wat ik bezit, heeft een klein (of een groter) verhaal. Het geeft mij vertrouwen, en letterlijk ‘zin’ wanneer ik het verhaal vertel. Het biedt houvast om te weten wat ik nodig heb en wat niet.

En yes! Ik mag bij De Transformisten de communicatierol opnemen. Dat is een verhaal waar ik met ontzettend veel goesting aan begin te schrijven.

Experimenteerkeuken

Een tafel vol kleurrijke, smaakvolle, planeetwaardige gerechten toveren. Voor ik het weet, ben ik daarmee aan het experimenteren: thuis, op reis, in een deelkeuken. Planeetwaardig is voor mij zo veel mogelijk seizoens, plantaardig en lokaal, en zo weinig mogelijk afval. Dat laatste betekent niet alleen alles van een groente gebruiken, maar ook koken met wat er is in een eindeloze ketting. Dat die ketting weleens een zwakke schakel heeft, neemt het plezier niet weg. Gelukkig, want samen genieten van een gedeelde maaltijd is waar het om draait.

Onderweg

Net als veel mensen hou ik erg van reizen. Zowel ver als dichtbij. Ik hou ervan om van perspectief te veranderen, om door andere ogen te kijken, om andere mensen en omgevingen te ervaren. Een bijzonder moment tijdens een reis voor mij is de ‘transit’, de overgang van hier naar daar. Ik verdiep me graag in hoe je die tussentijd kunt gebruiken om thuis achter te laten en elders aan te komen. En hoe die transit terug naar huis helemaal anders voelt omdat je naast je bagage ook de herinnering op zak hebt.

Draaischijf

Ik vond een keer een vergeten bucketlist terug van in mijn tienerjaren waarop stond ‘mijn eigen servies maken’. Toen ik het las, was ik al goed op weg om dat echt te doen. Een mooie tijdreizigersnota was dat. Ondertussen gebruiken we die borden en schalen al jaren. Naast eten komt er enorm veel in samen dat ik belangrijk vind: het heeft karakter, het vertelt een verhaal, het wordt behandeld met zorg, de prachtige glazuren geraak ik nooit beu. Tja en het draaien zelf, de klei voelen groeien in mijn handen, iets maken uit aarde en water, vervolgens het vuur in de oven zijn werk laten doen, dat is pure magie.

Transformist

Zoals ik naar de wereld kijk, zijn er veel toekomsten mogelijk, en gaan er ook veel toekomsten gebeuren. Als transformist ben ik enorm geboeid door hoe we als mensensoort kunnen evolueren naar een toekomst waarin ons (collectieve) gedrag niet te zwaar op de maag van de Aarde ligt. Hoe zou die toekomst eruit zien? In de doorsnede waar ecologie en sociaal elkaar raken? Welke sleutelrol speelt delen daarin? Samen met andere transformisten ontdekken en experimenteren rond die toekomst(en), dingen in beweging zetten, van leven in harmonie met de planeet het nieuwe normaal maken. Daar ligt mijn missie.

Hebben we elkaar al een keer ontmoet? Dat was misschien tijdens een duurzaam communicatieproject van creatief bureau LEF voor MVO Vlaanderen, VVSG, Enabel, Sensoa, 30 dagen, SERV, 1712, …, een reis voor VAB Magazine, een artikel i.o.v. Gazet van Antwerpen, een les bij Ligo Antwerpen of ergens onderweg in Antwerpen?

Wil je me graag iets vertellen of vragen over delen, toekomsten of De Transformisten? Dat is heel welkom via liesbeth@detransformisten.be of www.linkedin.com/in/liesbethbaeten.

Tot ik jullie een keer tegenkom!

 

Liesbeth Baeten - foto Sien Verstraeten
Liesbeth Baeten - foto Sien Verstraeten