Barbara, Wendy, Sofie, Eva, Inez, Rosalie, Maarten, Lieven, onze stagiaire Malu, onze vrijwilligsters Elisabeth en Eveline, onze workshopgeefster Nele en onze bestuursleden sloegen in 2018 de handen in elkaar om duurzaam en eenvoudig leven te verspreiden in Vlaanderen! Hieronder lees je wat we het voorbije jaar zoal gedaan hebben.
Dit was 2018 voor Netwerk Bewust Verbruiken!
Opening allereerste Babytheek
Na heel wat voorbereidingswerk openden we op woensdag 23 mei de allereerste Babytheek in Vlaanderen, een bibliotheek voor babyspullen. In 2016 startten we met een Growfundingcampagne om geld in te zamelen. Dankzij de steun van 96 growfunders, kon de Babytheek openen! Dankzij onze partner GC Elzenhof, konden we de Babytheek onderbrengen in het gemeenschapscentrum Elzenhof in Elsene (Brussel). Het was meteen een overdonderend succes! Heel wat jonge ouders komen babyspullen ontlenen. We werden zelfs genoodzaakt om in de zomer een ledenstop in te roepen, omdat we te veel geïnteresseerden hadden voor alle babyspullen. Maar geen nood! Dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair, kunnen we binnenkort Babytheken openen op verschillende plekken in Vlaanderen! Geïnteresseerd om zelf een Babytheek te openen? We maakten een opstartpakket waarin je stap-voor-stap ontdekt hoe je een Babytheek lanceert (meer info bij onze collega eva@bewustverbruiken.be). Ontdek alles over de Babytheek op www.babytheek.be, of bekijk onze korte video achter de schermen van Babytheek Elzenhof:
Nieuwe Op Wielekes depots
Ook onze fietsbibliotheek voor kinderfietsen Op Wielekes in Ledeberg draait op volle toeren. Bovendien zijn er heel wat gemeentes en organisaties die ook een Op Wielekes-depot hebben geopend dit jaar! Ondertussen kan je al terecht in Ledeberg (Gent), Aalst, Deinze, Hasselt, Lier, Lochristi en Merelbeke. Meer info op www.opwielekes.be of neem een kijkje bij Op Wielekes in Ledeberg:
Recht op repareren
Netwerk Bewust Verbruiken ijvert mee voor het recht op repareren. Wij vinden dat spullen zo lang mogelijk in de omloop moeten blijven. Repararen is dus een voor de hand liggende optie! Al is dit voor Europa niet per se het geval. De Europese Commissie heeft ambitieuze voorstellen opgesteld die herstel van kapotte producten vergemakkelijken. Maar na druk van de industrie werden deze teruggedrongen. Daarom stapten we samen met tal van organisaties, NGO's en reparateurs naar de Commissie om te ijveren voor het #RechtOpRepareren. Onze eerste actie viel niet in dovemansoren. Ondanks het verzet van de industriële lobby, stemden de EU lidstaten op 10 december enkele wetten die koelkasten en diepvriezers makkelijker repareerbaar maken. Daarnaast proberen we via tal van projecten om repareren eenvoudiger en toegankelijk voor iedereen te maken!
Goedkeuring Repair & Share
Ook achter de schermen zaten we niet stil. We richtten dit jaar een nieuwe vzw op: Repair&Share. Met steun van de Vlaamse Overheid ontvingen we een startsubsidie om deze vzw op te starten. Repair&Share wordt het centrum voor initiatieven in de circulaire economie. We willen toegang tot kwalitatieve, herstelbare en lang levende producten makkelijker maken. De nieuwe vzw zal tonen hoe je kan delen en repareren, hoe toegang belangrijker is dan bezit én we willen de barrières wegwerken die op dit vlak nog bestaan. Meer info op www.repairshare.be!
Burgers met een klimaatproject in de Burgerschool
Burgers wachten niet meer op de overheid om iets te doen aan de klimaatverandering. Ze starten zelf onder meer energiecoöperaties, Repair Cafés, duurzaamheidscoaching of initiatieven rond lokale voeding. De Burgerschool is een plaats waar deze burgerinitiatieven elkaar ontmoeten om ideeën en projecten rond klimaat te laten groeien en verder te ontwikkelen. In 2018 vond er een Burgerschooltraject plaats in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. We maakten er kennis met tal van inspirerende burgerinitiatieven met een klimaatproject! Op 9 juni ontvingen de 30 deelnemende klimaatpioniers hun diploma van de Burgerschool. Bekijk hier de video van deze dag:
Nieuwe collega's
In september verwelkomden we onze nieuwe collega Rosalie. Zij werkt voortaan mee aan onze projecten rond repareren en circulaire economie. Onze communicatiemedewerker Sofie verliet het warme Netwerk Bewust Verbruiken nest, en wordt vanaf januari 2019 vervangen door Caroline. We verwelkomden dit jaar ook onze vrijwilligster Elisabeth en onze topstagiaire Malu, die mee een boost gaven aan onze verschillende projecten. Dankjewel Malu en Elisabeth!
Inspiratie op onze website
Via onze website willen we jullie concrete tips aanreiken om eenvoudig en duurzaam te gaan leven. Daarnaast bieden we een platform voor inspirerende personen en organisaties. Dit waren enkele succesvolle artikels van het jaar:
2018 was een jaar vol evenementen, activiteiten, nieuwe projecten, mooie samenwerkingen en heel wat werk achter de schermen. Netwerk Bewust Verbruiken wenst iedereen een sprankelend en eenvoudig 2019, en hoopt het komende jaar nog heel wat mensen te inspireren om duurzaam en eenvoudig te gaan leven. Ook in 2019 staat er heel wat op de planning, waaronder een nieuwe Simplify Life inspiratiedag! Houd onze website, Facebook-pagina, Twitter of Instagram in de gaten voor de laatste nieuwtjes! En Simplify 2019, dat doe je zo!