Less is luxe, de filosofie

Less is luxe, de filosofie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/03/2017
Je leven vereenvoudigen, dat is stilstaan bij wat je werkelijk wilt en nodig hebt voor een gelukkig leven. Minder spullen geven je vaak extra tijd, ruimte en budget in de plaats.

Door goed voor onze spullen te zorgen, dingen delen en wat stuk is te herstellen, moeten we die spullen niet telkens opnieuw kopen. Hierdoor hebben we minder budget nodig, wat ons toelaat om - als we dat willen tenminste - minder te moeten werken. Dat geeft vervolgens extra tijd om vaker te kunnen doen waar we het meest van genieten.

We hebben het met z’n allen nog nooit zo druk gehad. Dagelijks worden we overspoeld met informatie over nieuwe producten die we nodig zouden hebben. Over activiteiten waaraan we moeten deelnemen en kansen die we niet mogen laten liggen. Het gigantische aanbod activiteiten tijdens de vrije tijd - zowel die van onszelf als die van onze kinderen - geeft vaak een gevoel van tijdsdruk. Via smartphones zijn we overal en op elk moment van de dag bereikbaar geworden. Best vermoeiend soms, niet?

De basisvraag: wat maakt jou gelukkig?

Simplify Life gelooft in In bewust kiezen voor meer doen met minder. Voor welzijn in plaats van welvaart. Door goed voor onze spullen te zorgen, dingen delen en wat stuk is te herstellen, moeten we die spullen niet telkens opnieuw kopen. Hierdoor hebben we minder budget nodig, wat ons toelaat om - als we dat willen tenminste - minder te moeten werken. Dat geeft vervolgens extra tijd en vrijheid om vaker te kunnen doen waar we het meest van genieten.

Rust en ruimte in je huis en hoofd

Door te eliminieren wat geen echte waarde toevoegt aan ons leven, krijg je heel wat vrijheid in de plaats. Maar hoe doe je dat?

  • Door te ontspullen in huis en weg te doen wat je niet meer gebruikt. Lees meer
  • Door materiaal, tijd en ruimte te delen met je buren, familie, vrienden. Lees meer
  • Door meer tijd te creëren voor wat jou gelukkig maakt.

Samen wordt het nóg veel leuker

Steeds meer mensen starten initiatieven op om hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op te duwen. Denk aan de vele samentuinen, autodeelgroepen, coworkingplekken, boekenruilkastjes die overal in het land opduiken. Samen wordt het zoveel leuker, gemakkelijker en gezelliger. Simplify Life zet inspirerende voorbeelden van lokale groepen in de kijker en vertelt hoe je zelf aan de slag gaan.

Extra troef: het milieu vaart er wel bij

Door minder overbodige spullen te kopen, dingen met elkaar te delen en te repareren wat stuk is, kunnen we onze milieu-impact een serieus stuk verkleinen. Als het van Netwerk Bewust Verbruiken afhangt, ziet de toekomst er mooi uit. In dit verhaal dromen we van hoe 2050 er zou kunnen uitzien. Een visioen van een maatschappij waar bezit geen vorm van status meer is en producten ontworpen worden om lang mee te gaan.

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.