Ontspullen: stap voor stap

Ontspullen: stap voor stap

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/10/2017
We kennen allemaal de overvolle kasten in onze keuken, badkamer en slaapkamer. Het zit eivol, we hebben 'alles' maar vinden niets terug. We vinden wel onrust, rommel en chaos. 'T is hoog tijd om te ontspullen! Gastblogster Annelies Cassiers geeft enkele tips:

Hoe begin je aan ontspullen?

Ontspullen start bij een echt bewustzijn aan wat je allemaal hebt verzameld. Kijk om je heen en zie wat je door de jaren heen hebt opgespaard. Maak daarna voor jezelf duidelijk dat je jezelf tijd moet gunnen. Een huis ontspullen doe je niet in één dag! Kies vervolgens een eerste ‘te ontspullen’ ruimte of kast uit. Aan de hand van volgende vragen kan je beslissen wat je met het voorwerp zal doen. Enkele basistips om je op weg te helpen met ontspullen, iedereen kan het!

  1. Is dit iets wat ik echt gebruik? Wanneer heb ik dit het laatst gebruikt?
  2. Welke waarde voegt dit aan mijn leven toe? Maakt dit mij gelukkig en blij?
  3. Heb ik dit echt nodig (voor een hobby of je job)?

Door deze vragen te beantwoorden, zal je snel voelen dat sommige spullen echt belangrijk voor je zijn. Deze houd je bij. Daarna zullen de twijfelgevallen volgen waarvan je niet echt weet wat ze voor jou betekenen. Denk aan een gekregen cadeau waar je niet van houdt, een miskoop, een dozijn aan shampoo flesjes, etc. Je kan al deze spullen voorlopig in een Outbox parkeren.

Omring jezelf met spullen die je écht nodig hebt en je gelukkig maken, het zal je een gevoel van rust, focus en duidelijkheid geven.

De groep van spullen die je niet meer wilt hebben, zet je samen en verdeel je onder in groepen: spullen voor het containerpark, spullen voor een weggeeffeestje (wie wilt niet naar zo’n feestje komen??), spullen voor de kringloopwinkel, enz. Keer vervolgens terug naar de Outbox en maak er korte metten mee.

Het is misschien een iets moeilijker stuk van je ontspulactie maar wel een echt bevrijdend onderdeel. Doorloop opnieuw de bovenstaande vragen en toets dit af met wat je voelt. Neem je tijd om te voelen en gedachten zullen komen bovendrijven en je helpen de juiste beslissing te nemen. Een miskoop kan je bijvoorbeeld beter doorgeven aan vriend(in) in plaats van steeds herinnerd te worden aan je fout.

Na je eerste ontspulactie, zal je genieten van overzicht, lichtheid, rust en orde. Daarbovenop komen eigenlijk nóg voordelen! Denk maar aan minder opkuis, snel je lievelingsspullen vinden en een gevoel van luchtigheid in je levensruimte. Kortom, je creëert meer rust en orde waar je dagelijks van zal genieten.

Waarom ontspullen?

  • Leven met minder spullen geeft je meer overzicht, focus, rust en vrijheid. Geniet van een goed overzicht omdat alle chaos verdwenen is. Zie opnieuw wat je in huis hebt!
  • Omring jezelf met spullen die je écht nodig hebt en je gelukkig maken, het zal je een gevoel van rust, focus en duidelijkheid geven. Focussen op de activiteiten waar je echt van houdt, zal makkelijker lukken.
  • Maak je los van consumeren, het zal je vervullen met een gevoel van vrijheid. Ervaar vrijheid door vrij te zijn van de consumptiemaatschappij, hebzucht en jaloezie en maak plaats voor rust in je hoofd.

Hoe blijf je wonen in een minimalistische omgeving?

Stop met kopen! Indien je toch echt iets wilt kopen, stel je volgende vragen: waarom wil ik dit? Heb ik dit echt nodig (kan ik het lenen)? Heb ik dit reeds thuis? Minder consumeren zal je een pak geld en tijd uitsparen. De piraminder van Netwerk Bewust Verbruiken helpt je hierbij natuurlijk ook (zie foto hieronder).

Succes!

 

Tekst: Annelies Cassiers

© Netwerk Bewust Verbruiken