Kinderfietstelling: elke 20 seconden passeert kind op de fiets

Kinderfietstelling: elke 20 seconden passeert kind op de fiets

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/10/2016
In oktober vond in Gent de eerste fietstelling van kinderen plaats. Op Wielekes, Gents MilieuFront, Fietsersbond Gent en Ledeberg Breekt Uit telden het aantal fietsende kinderen op enkele drukke Gentse straten. Elke 20 seconden passeerde een kind op de fiets.
Foto: Fietsbult

Fietstelling

Voor het eerst werd een fietstelling gehouden van kinderen op de fiets. Op Wielekes (een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken), Gents MilieuFront, Fietsersbond Gent en Ledeberg Breekt uit, trokken de straat op en telden de kinderen die ‘s ochtends naar school fietsten. Drie belangrijke fietsroutes in Gent werden op vrijdag 14 oktober ingepalmd. Kinderen op de fiets, op het stoeltje of in de bakfiets werden geturfd.  Op 14 oktober 2016 tussen 8 uur en 8.30 uur passeerden:

  • aan de Stropbrug 112 kinderen (op 944 fietsers)
  • aan de Rozemarijnonderdoorgang 73 kinderen (op 929 fietsers)
  • aan de Gentbruggestraat 94 kinderen (op 390 fietsen)

Meer fietsers is voor iedereen een goede zaak. Stel je voor dat al deze fietsers zich met de auto zouden verplaatsen

De organisatoren willen hiermee aantonen dat fietspaden kindvriendelijker moeten zijn. Coördinatrice Barbara Janssens van Netwerk Bewust Verbruiken was aanwezig: “De voorbije jaren zie ik het aantal fietsen, bakfietsen en kinderfietsen toenemen rond de schoolpoort. Toch bestaan er geen cijfers over het aantal kinderen dat vervoerd wordt. Meer fietsers is voor iedereen een goede zaak. Stel je voor dat al deze fietsers zich allemaal met de auto zouden verplaatsen.”

Op Wielekes

Het project Op Wielekes van Netwerk Bewust Verbruiken was één van de organisatoren. Dat er zoveel kinderen de fiets nemen, toont aan dat een project als Op Wielekes meer dan nodig is. Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Wanneer je lid bent, kan je een fiets op maat gebruiken en inruilen wanneer je kind een groter exemplaar nodig heeft. Zo hoef je niet steeds een nieuw fietsje aan te kopen als je kind groter wordt. Een mooie vorm van circulaire economie voor de Gentse fietsers. Meer info over Op Wielekes op www.opwielekes.be.

Bekijk hier een videoverslag van de fietstelling.

Foto: Fietsbult