Hoe weet je dat groene stroom echt groen is?

Hoe weet je dat groene stroom echt groen is?

Marinus Nutma
geschreven door Marinus Nutmalaatst aangepast op 30/05/2018
De westerse wereld wordt steeds wat duurzamer. België ook. Dat is hard nodig, want de uitstoot van broeikasgassen moet in ons land in 2020 15 procent lager uit komen dan in 2005. Een doelstelling waarvoor de Europese Commissie eind vorig jaar waarschuwde dat die mogelijk niet gehaald zal worden. Er is dus zeker werk aan de winkel. Consumenten kunnen hun steentje bijdragen door te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Echter, waar let je op bij het kiezen van deze groene stroom?
Groene energie
Groene stroom in Nederland

Hoe groen is groene stroom echt?

Het blijft een lastige vraag: hoe groen is groene stroom en hoe weet je zeker dat de leverancier die je kiest ook echt op een duurzame manier energie opwekt? De stroom die door het stopcontact naar binnen komt is uiteindelijk overal hetzelfde, omdat er maar één stroomnet is. Dus jij kunt groene stroom willen en de buren niet, maar omdat er nu eenmaal geen apart stroomnet is specifiek voor duurzame elektriciteit die wordt opgewekt via windmolens of zonnepanelen, krijgen jullie beide dezelfde soort stroom. Toch neem je groene stroom af als je hiervoor kiest. Dit weet je zeker door te kijken naar de zogenoemde Garanties van Oorsprong. In België moet elk energiebedrijf dat groene stroom aanbiedt per 1 megawattuur (MWh) geleverde stroom ook een gelijk aantal Garanties van Oorsprong voorleggen aan de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, ofwel VREG. Dit is een bewijsstuk waarmee de afkomst van de geproduceerde stroom wordt bewezen. Wanneer een leverancier niet het overeenkomstig aantal Garanties van Oorsprong heeft bij de hoeveelheid stroom die als duurzaam wordt aangeboden, dan mag deze niet als zodanig worden verkocht. Met een groencheck kun je controleren hoe groen de stroom is die je afneemt, of wilt gaan afnemen.

Waar verder op letten?

Niet alle leveranciers werken Garanties van Oorsprong. Zo zijn er energieleveranciers die helemaal zelf groene stroom opwekken. Maar er zijn ook bedrijven die groene stroom inkopen of investeren om in de toekomst op een duurzame manier elektriciteit op te wekken. Stel, een energieleverancier koopt zijn groene stroom bij een Noorse waterkrachtcentrale. De elektriciteit is dan groen maar de centrale staat er al zolang dat er geen concrete bijdrage meer is aan een schone energieopwekking. Dat is anders met stroom die wordt opgewekt via windmolens of zonnepanelen. Die moeten immers worden bijgebouwd als het aantal klanten toeneemt om te blijven en kunnen voorzien in de vraag naar duurzame energie. En hoe scheef is het dat sommige bedrijven adverteren met hun groene karakter, terwijl ze nog steeds investeren in de bouw van kolencentrales? De leverancier, zoals Nuon is dan wat dat betreft niet heel erg groen. Dat duurzaamheidslabel is dan ietwat onterecht. Kijk dus naar meer dan waar de stroom voor jouw contract vandaan komt. Kijk ook naar hoe groen de leverancier zelf is.

Groene stroom vergelijken via Pricewise

Wil jij groene stroom? Op de website van Pricewise krijg je een duidelijk overzicht van alle duurzame energieleveranciers. Je selecteert niet alleen op prijs maar ook op hoe groen het energiebedrijf is. Heb je eenmaal gekozen voor een groene energieleverancier en wil je nog een stapje verder gaan om te verduurzamen? Kijk dan eens naar onze projecten, die je kunt uitvoeren om een hogere mate van duurzaamheid te bereiken.

Is gas trouwens ook groen?

Bij het kiezen voor een duurzame energieleverancier wordt de keuze voor groene elektriciteit steeds uitgebreider. Let op; want hierbij gaat het vaak alleen over stroom. Het deel dat je aan gas ontvangt – en dat is best een groot deel – telt hierbij niet altijd mee. Veel bedrijven leveren nog steeds aardgas. Om het energiecontract groen te maken, wordt er dan vaak CO2-uistoot gecompenseerd met het plaatsen van bomen en ander duurzame projecten. 'Groen' gas bestaat wel, bijvoorbeeld in de vorm van biogas, dat wordt geproduceerd uit het verbranden van tuinafval of groente en fruit. Het opwekken van dit soort gas staat nog in de kinderschoenen. Onlangs werd pas de eerste steen gelegd voor de bouw van een biomethaaninstallatie in België. Daarmee zou uiteindelijk 3,5 miljoen kubieke meter aan biogas moeten worden geproduceerd.