De BoomBar, een innovatief project voor meer duurzame festivals

De BoomBar, een innovatief project voor meer duurzame festivals

Peter D'Herde
geschreven door Peter D'Herdelaatst aangepast op 13/06/2014
Tijdens de komende Gentse Feesten strijkt Boomtown, het Gentse pop- en rock festival, opnieuw neer op de Kouter en in de Handelsbeurs in Gent. Boomtown wil niet enkel op muzikaal vlak een voortrekker zijn: ook inzake ecologie zet het festival elk jaar fikse stappen vooruit. Duurzaam denken is er een reflex geworden. Dit jaar wordt zelfs gestart met een groots project, dat de bar van de toekomst moet ontwikkelen: de BoomBar.
Kick Off BoomBar op 02.06.2014

Duurzaamheid als reflex

Boomtown is altijd al een evenement geweest dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Sinds vorig jaar steekt het festival echter nog een serieuze tand bij. "Toen startten we met de herbruikbare beker, een maatregel die ons tonnen vervuilende wegwerpbekertjes bespaarde, en ons een veel netter festivalterrein opleverde," zegt Jeroen Vereecke, coördinator van het festival. "Duurzaam denken is intussen een reflex geworden voor Boomtown: overal waar het kan, wordt de impact op het milieu in rekening gebracht.

Boomtown is volop bezig met de ontwikkeling van de BoomBar: een toogsysteem dat ook andere festivals/evenementen/concertzalen/... toelaat om een groene toogwerking te installeren. De meest recente duurzame technieken inzake stroomvoorziening, koeling, verlichting, afvalwater enz.. worden samengebracht.

Ecologisch aankoopbeleid

Ons drukwerk bijvoorbeeld. Om te beginnen drukken we simpelweg zo weinig mogelijk. En wat we drukken, wordt sowieso gedaan op gerecycleerd papier en met ecologisch verantwoorde inkt." T-shirts van de medewerkers zijn ook voor het overgrote deel gemaakt van gerecycleerd katoen. Waar het kan, wordt LED-verlichting gebruikt. Alle aankopen worden zoveel mogelijk gebundeld, zodat transport en verpakking ervan tot een minimum kunnen worden beperkt. De catering voor artiesten en medewerkers wordt zoveel mogelijk bereid met duurzame en bij voorkeur lokale producten. Op zich allemaal kleine maatregelen, maar het gecombineerd effect ervan zorgt wel voor een kleinere ecologische voetafdruk van Boomtown. Het hele duurzaamheidsverhaal van Boomtown kun je volgen via www.boomtowngoesgreen.be.

BoomBar, een duurzaam toogsysteem voor evenementen

Als festival tracht Boomtown dus voortdurend de negatieve impact op de omgeving en het milieu te beperken. "Maar wat als we nu als festival ook eens een positieve impact kunnen hebben, dachten we? Met dit in het achterhoofd gingen we aan de slag, en zijn we begonnen aan een groots project," aldus Jeroen Vereecke. Boomtown is namelijk volop bezig met de ontwikkeling van de BoomBar: een toogsysteem dat ook andere festivals/evenementen/concertzalen/... toelaat om een groene toogwerking te installeren. Doel van het BoomBar-project is het ontwikkelen van een duurzaam, modulair en mobiel barsysteem, waarin de meest recente duurzame technieken op gebied van stroomvoorziening, koeling, verlichting, afvalwater enz.. worden samengebracht.

Verschillende partners

Om deze technisch veeleisende doelstelling tot een goed einde te brengen ging Boomtown op zoek naar een aantal gespecialiseerde partners binnen het onderwijs en de bedrijfswereld. Zo werd een multidisciplinair projectteam samengesteld dat wordt gecoördineerd door Hogeschool Gent. Verder zitten ook EVR-architecten, Steven Vromman, de design-afdeling van het KASK en enkele technische medewerkers van Boomtown in het team.Deze zomer worden de eerste plannen voorgesteld en op Boomtown 2015 zal het publiek kunnen kennismaken met het eerste prototype. Later is het bedoeling dat de bar ook op andere evenementen en festivals opduikt. Boomtown kreeg voor dit project een stevige startsubsidie van het FIDO (Federaal instituut voor Duurzame Ontwikkeling) en zoekt nog naar bijkomende middelen. Het project werd op maandag 2 juni alvast afgetrapt in de Gentse Handelsbeurs. Na een korte inleiding door Schepen Christophe Peeters (in de hoedanigheid van Schepen van Feesten en Innovatie), volgde een uitgebreide infosessie. Daarna staken de aanwezigen de koppen bijeen voor een stevig rondje brainstormen.

Wordt vervolgd

Eén ding is alvast zeker: de ideeën en het enthousiasme zijn er. De kiem is gelegd voor een project dat een mooie, groenere toekomst tegemoet gaat. Alle ontwikkelingen in verband met de BoomBar kunnen worden gevolgd via www.boombar.be.