Ben jij je bewust van de hoogte van je energierekening?

Ben jij je bewust van de hoogte van je energierekening?

placeholder
geschreven door Luc Van Aslaatst aangepast op 04/07/2019
Als Belg, en zeker als Vlaming betaal je fors voor je energie. België zit in het Europese koppeloton op het vlak van energiekosten. Er zijn maar een 2-tal landen waar je meer betaalt voor je energie dan in België Maar weet jij exact hoeveel je betaalt voor je energie en heb je je al eens bezighouden met energieleveranciers vergelijken? Doen, je kan er honderden euro’s mee besparen.
energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken loont

Heel wat Belgen betalen al jarenlang veel te veel voor hun energie. We zijn immers trouwe klanten en switchen niet snel van energieleverancier. Reken maar dat die leveranciers daarvan profiteren. De laatste jaren begint daar gelukkig wat verandering in te komen. Meer en meer beginnen we energieleverancier te vergelijken en over te stappen.

De laatste 2 jaren zit vergelijken en overstappen stevig in de lift. Meer nog bij particulieren dan bedrijven, die een beetje achterblijven. Logisch, want door jaarlijks de hoogte van je energierekening te checken en energieleveranciers te vergelijken bespaar je heel wat geld. Besparingen van honderden euro’s voor een gemiddeld gezin zijn geen uitzondering. Bovendien is dit helemaal niet moeilijk, want je kunt online gemakkelijk de verschillende tarieven vergelijken en onmiddellijk je overstap in orde laten brengen. Daar hoef je zelf amper wat voor te doen. Ook in deze markt speelt immers de concurrentie.

Kosten die je energietarief bepalen

De kost van energie is één ding, maar allerlei heffingen en taksen die geheven worden voor de overheid zorgen voor bijkomende kosten. Hier kan je weinig aan doen. Deze kosten, taksen en heffingen worden automatisch bij je energierekening geteld. Je woonplaats speelt daarbij wel een rol. Weet dat de nettarieven verschillen per regio en dat je zelfs door energieleveranciers te vergelijken daar geen impact op hebt. Het lijkt ons wat onzinnig om je woonplaats te laten afhangen van je energiefactuur, maar het heeft dus wel degelijk impact.

De heffingen zijn wel overal gelijk. Weet dat deze kosten een aanzienlijk deel van je energiefactuur bepalen. Aan deze componenten mag je dan niks kunnen verhelpen, de zuivere energiekost heb je wel in de hand. Energieleveranciers vergelijken kan dus wel degelijk een verschil maken. Niet voor niets stimuleert ook de overheid het vergelijken en overstappen.

Andere factoren die impact hebben op je energierekening

Bijkomende taksen en heffingen zijn één ding, soms spelen er ook nog andere zaken mee die de hoogte van je energiefactuur bepalen. Een groeiende economie kan energie duurder maken en ook schaarste speelt een rol. Het feit dat er geregeld een aantal kernreactoren niet werken in België, heeft ook een impact op je prijzen. We moeten dan meer energie gaan importeren uit het buitenland, wat de tarieven de hoogte in kan jagen. Ook de grondstofprijzen zijn de voorbije jaren stevig gestegen en heel wat energieleverancier moeten ook betalen voor CO2-uitstootrechten. Stuk voor stuk factoren die de hoogte van je energiefactuur bepalen. Toch kun je door goed energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor de voordeligste oplossing, je energiefactuur onder controle houden. Er zijn nog steeds meer dan 15 spelers op de markt, hoewel de markt volop aan het consolideren is.  Keuze zat en je kunt dus heel bewust je partner en leverancier gaan kiezen.

Onafhankelijk energieleveranciers vergelijken

Natuurlijk kun je rechtstreeks bij de energieleveranciers terecht om prijzen te vergelijken en de tarieven te bekomen, maar vaak zitten daar heel wat addertjes onder het gras. Bovendien krijg je vaak niet de voordeligste tarieven en sturen ze met een kluitje in het riet. Wil je wat doen aan de kostprijs van je energierekening, neem dan je laatste afrekening bij de hand en vergelijk de verschillende energieleveranciers online. Kijk ook uit met de huis-aan-huisverkopers die je een energiecontract opdringen. Zij hebben vaak enkel eigen gewin voor ogen en raden je niet altijd de beste oplossingen aan. Om dezelfde redenen bekijk je ook groepsaankopen maar beter grondig. Het algemeen belang komt zeker niet altijd overeen met je eigen belang en vaak ben je voordeliger af als je zelf je energietarief regelt.

Vergelijk vandaag nog alle energietarieven

Op energieleveranciers.be vind je alle energieleveranciers die in België actief zijn en is vergelijken een fluitje van een cent. Logisch dus dat heel wat Belgen beginnen te vergelijken, zeker al je weet dat de overstap volledig voor je geregeld wordt. Bovendien gebeurt dit op een onafhankelijke manier, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de correcte prijs betaalt voor je energie. Onafhankelijke spelers hebben geen vaste overeenkomsten met energieleveranciers en spelen niet onder één hoedje. Waar wacht je nog op om de component die je wel in de hand hebt te bekijken en de prijs van je energie stevig te drukken? Met het uitgespaarde budget kun je heel wat andere leuke dingen doen.