Tips om energie te besparen en duurzaam te leven

Tips om energie te besparen en duurzaam te leven

placeholder
geschreven door Natasja Rlaatst aangepast op 22/01/2019
Het wordt de komende jaren steeds belangrijker om duurzamer te gaan leven. Het is alleen niet altijd even makkelijk om je levensstijl aan te passen. Veel mensen weten niet goed waar ze moeten beginnen. Een van de eerste stappen die je kunt zetten is letten op de hoeveelheid energie die je verbruikt.

In dit artikel worden tips gegeven voor het besparen op verwarmingskosten, het aanschaffen van zonnepanelen, verstappen energie en het scheiden van afval.

1. Bespaar op verwarming

Als je van huis weg gaat laat de verwarming dan niet aan staan, ook al is het nog zo verleidelijk. Ga je voor maar heel eventjes weg? Dan kan je de verwarming beter wel aan laten staan. Het opstarten van de verwarming kost namelijk ook veel energie. Zorg ervoor dat alle deuren dicht zijn wanneer je de verwarming aan hebt staan. Zo komt er geen kou naar binnen en kan de warmte ook niet ontsnappen.
2. Schaf zonnepanelen aan
Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden. Het is daarom verstandig om in zonnepanelen te investeren. De investering van de zonnepanelen heb je na ongeveer tien jaar terugverdiend. Je betaalt daarna veel minder aan vaste lasten en het is ook nog eens goed voor het milieu.
3. Stap over naar een andere energieleverancier
Als je overstapt naar een andere energieleverancier kun je besparen op je kosten en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Door te kiezen voor groene energie in plaats van grijze energie zet je al een stap in de goede richting.Je leeft duurzamer en bespaart op energiekosten.

4. Scheid je afval
Het is belangrijk dat je je afval in de juiste bakken gooit. Als je duurzaam wil leven dan zul je ervoor moeten zorgen dat je zo min mogelijk afval hebt. Laat je niet verleiden, koop geen onnodige dingen en verspil geen voedsel. Je kunt voedselverspilling voorkomen door producten niet te snel weg te gooien. Veel producten kunnen nog prima genuttigd worden ook al zijn ze over de houdbaarheidsdatum. Ook is het belangrijk om op de verpakkingen van de producten te letten. Hoe minder plastic je koopt hoe beter dit is voor het milieu.

 

Wie dat wil, kan op de Nederlandse site Overstappen.nl kun je energieleveranciers vergelijken energieleverancier.