10 tips voor 'Plastic Free July'

10 tips voor 'Plastic Free July'

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 13/07/2017
De organisatie Plastic Free July daagt je uit om in de maand juli zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Geen idee hoe je eraan begint? Met deze 10 tips is het eenvoudig:

“Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis", zegt de Plastic Soup Foundation. Maar kan je als individu hier iets aan doen? Met deze 10 tips help je mee aan een wereld met minder plastic:

1. Zonder plastic naar de supermarkt

De supermarkt is het walhalla voor plastic verpakkingen. Kies zoveel mogelijk voor de producten die niet in plastic verpakt zijn. Koop je groentjes en fruit? Steek ze dan in herbruikbare zakjes in plaats van in een plastic zakje. Of kies voor seizoensgebonden en lokale groentjes, die zijn vaak niet in plastic verpakt omdat ze een minder lange afstand moeten afleggen. 

2. Gebruik een composteerbare tandenborstel

En wat met plastic tandenborstels? Geen nood, vanaf nu kan je jouw tanden zorgeloos poetsen met een composteerbare tandenborstel. Je vindt deze onder andere in verpakkingsvrije winkels.

Meer dan een miljoen mensen wereldwijd doen mee aan ‘Plastic Free July’, een maand zonder wegwerpplastics. Jij ook?

3. Herbruikbare tas

Krijg je iets aangeboden in een plastic tas? Laat de winkelier weten dat je graag jouw eigen herbruikbare tas gebruikt.

4. Hervul je parfumflesje

Bij Equivalenza wordt jouw parfum in de winkel gevuld in een herbruikbaar flesje. Is de parfum op? Dan kan je jouw flesje laten hervullen met een geur naar keuze én krijg je bovendien ook nog eens korting. Zo hoef je niet elke keer een nieuw flesje in verpakking aan te kopen. Ook in verpakkingsvrije winkels kan je cosmetica- en verzorgingsproducten hervullen in jouw eigen flesjes.

5. Lunchzakjes

Naast een brooddoos gebruiken veel mensen nog steeds zilverpapier of plastic folie om eten te bewaren. Verpakking uit bijenwas is hét ideale alternatief voor plastic folie, onder andere te verkrijgen bij verpakkingsvrije winkels of bij online ecoshops zoals Kudzu.

6. Verpakkingsvrije winkels

Geen plastic verbruiken is heel gemakkelijk in een verpakkingsvrije winkel. Daar neem je jouw eigen zakjes/potjes/dozen mee, en vul je naar hartenlust wat je nodig hebt zonder plastic te gebruiken. Wij lijstten 10 verpakkingsvrije winkels in België voor jou op. Ook op de markt, bij de slager en de bakker is het steeds gemakkelijker om jouw eigen doosjes te laten vullen (zelfs in sommige frituren kan je jouw eigen doosjes laten vullen met frietjes!).

7. Drinkbus

De klassieker: gebruik een drinkbus met kraantjeswater in plaats van plastic flesjes.

8. Verzorgingsproducten zonder microplastics

Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes die in verzorgingsproducten zitten. Na gebruik komen deze in de riolering terecht, en uiteindelijk in de zee en de natuur. Als je verzorgingsproducten aankoopt, kan je kiezen voor natuurlijke producten. Of je kan kiezen voor producten die geen microplastics bevatten (op de verpakking worden microplastics vaak vermeld onder de noemer Polyethyleen, Polypropyleen, Polyethyleen tereftalaat, Polymethyl methacrylaat of Nylon). Je kan er ook voor kiezen om je eigen verzorgingsproducten te maken. We maakten voor jou korte DIY-video's om zelf aan de slag te gaan: maak je eigen natuurlijke voedende crème, tandpasta en lippenbalsem.

9. Mooncup

Moonwat? Door de menstruatiecup, ook mooncup genaamd, heb je helemaal geen afval meer tijdens je maandstonden. Deze herbruikbare cup kan je steeds opnieuw inbrengen en uitwassen. Blogster Francesca Vandaele getuigde op onze blog over de voordelen van deze menstruatiecup. Duurzaam tussen de benen is tegenwoordig geen probleem meer!

10. Koop bewust

"De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen." Koop bewust de dingen die je écht nodig hebt en laat overbodige spullen in de winkel liggen. Tips om te consuminderen (minder aan te kopen), vind je hier. 

 

Op zoek naar nog meer tips? De Schonestadsmeisjes verzamelden voor Netwerk Bewust Verbruiken 101 tips voor een schoner leven. Ook op HetKanWel vind je 39 tips voor een leven met minder plastic.

 

Lees ook: