Koop tweedehands op zomerse rommelmarkten

Koop tweedehands op zomerse rommelmarkten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/07/2018
De zomer, dat betekent rommelmarkten! Koop je liever geen nieuwe spullen aan, en verkies je tweedehands? Dan is de rommelmarkt de perfecte uitstap op een zonnige zomerdag. We zetten enkele tips en rommelmarkten op een rijtje:
© Matyas Rehak/shutterstock

Zomerse rommelmarkten

Gebruiken wat je hebt, delen, lenen, ruilen, tweedehands aankopen,... De burger heeft een belangrijke hefboom in handen om een duurzamere wereld mee vorm te geven. Netwerk Bewust Verbruiken gelooft in minder consumeren en eenvoudiger leven als weg naar een duurzamere samenleving. Als hulpmiddel daarvoor ontwikkelden we de Piraminder, een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen (zie foto onderaan). Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. 

De zomer is hét hoogseizoen om rond te snuisteren op rommelmarkten. We zetten er enkele voor jou op een rijtje:

Ontdek alle rommelmarkten in jouw buurt op Uit In Vlaanderen.

De Piraminder als geheugensteuntje

Hoe ga je concreet aan de slag om anders (of minder) te consumeren? Met de vijf stappen van de piraminder is het eenvoudig. Stel dat je een nieuw product wil aankopen, dan zijn er tal van alternatieven:

 • Gebruik wat je hebt
  Misschien heb je al in huis wat je zoekt, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken.
 • Deel of ruil
  Waarom een boormachine kopen als je die maar twee keer per jaar nodig hebt? Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, vrienden, buren en deelplatformen. Gedeelddoor.be somt alle bestaande ruil- en deelintiatieven op.
 • Tweedehands
  Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de Kringwinkel. Om je op weg te helpen, maakte Netwerk Bewust Verbruiken een overzicht van de bestaande tweedehandskanalen.
 • Maak
  Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen,... er bestaat ontzettend veel dat je zelf kan maken. Door zelf aan de slag te gaan - met duurzame materialen - sta je meer stil bij de waarde van een product.
 • Koop
  Wie toch iets moet aankopen, kiest het best voor producten die op een duurzame manier gemaakt zijn. Koop van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen: Fair Trade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch of biologisch. Dat draagt bij aan een kleinere milieu-impact en bouwt de weg naar een sociaal-rechtvaardige maatschappij.
© Netwerk Bewust Verbruiken