Hoe bewaar je wintergroenten?

Hoe bewaar je wintergroenten?

Velt
geschreven door Veltlaatst aangepast op 03/11/2015
Door al die energievreters, zoals de diepvries, supermarkt en het langeafstandsvervoer, zou je bijna die oude bewaarmethodes vergeten. Over pasteuriseren of weckketels hebben we het nu even niet, maar wel over hoe je je groenten levend vers de winter door kunt krijgen.

Wat mag je niet vergeten?

  • De ene groente is kouwelijk, de andere kan tegen (veel) vorst. Dat heeft vooral te maken met het klimaat waar ze oorspronkelijk groeiden. Pompoenen komen uit Zuid-Amerika, pastinaak is van bij ons.
  • De ene winter is de andere niet. Sneeuw isoleert en is dus welkom. Schrale oostenwind vergroot ook voor je groenten het koudegevoel, zodat ze sneller uitdrogen en bevriezen.
  • Controleer je groenten regelmatig. Breng een dikkere isolatielaag aan als het kouder wordt en haal wat weg als het een tijdje warmer wordt.
  • Schaaf je bewaartechniek elk jaar wat bij.
  • Kuilen vol groenten kunnen ook hongerige muizen aantrekken.
  • Kleine uien, aardappelen,... bewaren in principe langer dan grote. Eet je grootste groenten dus eerst op.

Wintergroenten buiten bewaren...

Heel wat groenten, waaronder pastinaak, prei, spruitkool en veldsla, kunnen buiten blijven staan (bij normale winters) zonder gevaar voor bevriezing. Bij heel strenge vorst kan plastiekafdekking nuttig zijn om het gewas groen te houden.

... of in een oude wastrommel of diepvries?

Een ingegraven oude wastrommel met daarop een stoeptegel is de beste oplossing in de meeste tuinen. Muizen komen er niet in! Bij heel strenge vorst leg je er nog wat stro of een mat overheen. Je kunt een aantal van die wastrommels ingraven: één voor de worteltjes, één voor de bieten, … Ook een defecte diepvriezer (kistmodel) kan nog jaren dienst doen als bewaarplaats van aardappelen.

Op zoek naar nog meer tips om wintergroenten te bewaren? Surf snel naar de website van Velt!