Hallo Politici: Nieuw initiatief voor burgerparticipatie

Hallo Politici: Nieuw initiatief voor burgerparticipatie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/05/2015
Iedereen stelt zich af en toe vragen bij wat er in 'de politiek' gebeurt. Toch stellen maar weinigen ze ook effectief. De drempel is te hoog. Met hallopolitici.be bieden 3 organisaties een open platform om die vragen op een eenvoudige manier te stellen en zo een beter zicht te krijgen op de standpunten van politici. Netwerk Bewust Verbruiken steunt deze campagne en roept op om vragen te stellen rond bewust verbruiken en duurzaamheid.
Hallo Politci
Hallo Politici

Dialoog ook buiten de verkiezingen

hallopolitici.be is een website waarop iedereen vragen kan stellen aan onze parlementsleden en ministers. Het gaat om Nederlandstalige politici op Vlaams, Brussels, federaal en Europees niveau. Bezoekers kunnen zelf een vraag stellen of een vraag van iemand anders steunen. Krijgt een vraag veel bijval, dan worden de politici extra aangespoord om te antwoorden. Bovendien kunnen bezoekers allerlei informatie opzoeken over politici. Zo zien ze bijvoorbeeld hun politieke ervaring en welke mandaten ze uitoefenen. Alle partijen zegden hun medewerking toe.

We geloven dat de dialoog tussen politici en burgers zich niet mag beperken tot de verkiezingsperiode. Burgers moeten meer en vaker kunnen participeren.

Een meerwaarde

Op dit ogenblik stellen sommige burgers natuurlijk al vragen aan politici via e-mail of sociale media. ‘Hallo politici’ maakt dit gemakkelijker door één plaats te voorzien waar je met je vragen terecht kan. Daarnaast is alles op ‘hallo politici’ publiek zodat ook andere burgers de vragen en antwoorden kunnen raadplegen. En uiteraard kan je alles ook gemakkelijk delen via Twitter en/of Facebook.

Burgers voor burgers

Niet zomaar alle vragen komen op de website terecht. Een groep van gedreven vrijwilligers bekijkt elke vraag vooraleer die online komt. Deze filter houdt enkel ongepaste en irrelevante vragen tegen. 

De bewuste consument

Netwerk Bewust Verbruiken steunt graag het initiatief. Er zijn immers heel wat vragen die wij de beleidsmakers willen stellen en wellicht u ook. Waarom zijn veel toestellen niet repareerbaar? Waarom is het zo moeilijk om een huis te delen? Waarom zijn er nog steeds plastic bekertjes in veel overheidsgebouwen? Waarom wordt er niet automatisch gekozen voor bio en Fair Trade?... Dus doe mee en stel je vraag!

'Hallo politici' is een initiatief van De Wakkere Burger vzw, Tree Company en Ryckevelde vzw en komt niet uit de lucht gevallen. Het bouwt voort op een aantal initiatieven uit het verleden zoals 'Ze werken voor jou' en 'De rapporteurs'. ‘Hallo politici’ blijft minstens lopen tot aan de volgende verkiezingen van 2019. Op die manier zal het platform tegen 2019 een uitgebreid en publiek archief aan vragen en antwoorden bevatten.