De zomer komt eraan en geurt naar festivals! Fris pintje in de hand bij een oorstrelend muziekje ... de grasweides en marktpleinen zijn weer klaar om duizenden enthousiaste festivalgangers te ontvangen. Wat achterblijft na een aantal dagen ‘festivallen’ is echter niet altijd even mooi om zien. Bergen (plastic) bekers en een hoop ‘wegwerp’, van tenten tot frigoboxen. Het energieverbruik, voor knallende decibels en dito verlichting, loopt ook snel op. Lees: een festival is doorgaans niet al te groen. Deze festivals tonen dat het ook groener kan.
Afro-Latino
20, 21 en 22 juni * www.afro-latino.be
Vertoeven in tropische sferen doe je op Afro-Latino in Oppitter (Bree). Van al dat swingen op wereldse ritmes zal je heel wat energie verbruiken. Dankzij een duurzaam energieplan en eigen geproduceerde groene stroom is het festival zelf echter helemaal CO2-neutraal.
Absolutely Free Festival
1 en 2 augustus 2014 * kissmyaff.be
Het Absolutely Free Festival (C-mine Genk) is ‘gratis maar niet gratuit’. Als toegangsprijs betaal je drie lege batterijen of zaklampen. De organisatoren vragen je dus niet een breuk te sparen voor entree maar wel even stil te staan bij je ecologische voetafdruk. Wie opdraaft zonder batterijen mag drie euro schenken en doet daarmee 20 m² natuur gebied aan de Maas floreren.
Dranouter
1, 2 en 3 augustus 2014 * www.festivaldranouter.be
In de westhoek kan je naar het ‘Low Impact festival’ Dranouter. Slapen doe je er op de ruime eco-camping mét composttoilet. De afvalhoop wordt zo klein mogelijk gehouden. De milieuvriendelijke voedselverpakkingen worden achteraf verwerkt tot compost en al het afvalwater wordt gezuiverd. Tijdens de pauzes zal er vogelgefluit te horen zijn vanop het hoofdpodium. Niet dat onze vogeltjes zulke fervente concertopluisteraars zijn. Dranouter schenkt echter vijf euro per speciaal weekendbiljet aan natuurpunt voor de bescherming van de geelgors. Wie even wat afwisseling wil van het vogelgefluit, kan deelnemen aan één van de ecologische workshops van het ministerie van ideeën.
Folkfestival Ham
15, 16 en 17 augustus 2014 * www.folkfestivalham.be
Folkfestival Ham kiest bewust voor ‘klein maar fijn’. Een festival in een huiselijke sfeer. Letterlijk, want het festival vindt plaats in een huistuin. En het moet knus blijven, de verlichting is minimaal en de decibels beperkt. Dat houdt het energieverbruik laag. De accomodatie van het huis wordt zoveel mogelijk benut: van regenwaterinstallatie tot composthoop en kippenhok. Er wordt aardig wat gekokkereld met duurzame ingrediënten (vers, seizoensgebonden, biologisch en lokaal). Je kan aanschuiven met een tweedehands bordje van de kringloopwinkel. Achteraf wel terug in het afwasrek plaatsen!
Boomtown
22 juli t.e.m 26 juli 2014 * www.boomtownfestival.be
Tijdens de Gentse feesten ‘boomt’ het op de Kouter met een stuivende pop- en rockprogrammatie én een al even stuivend duurzaam beleid. En waarom niet het ecologische aan het aangename koppelen? De ‘stack-cup’ bijvoorbeeld, een herbruikbare beker die je makkelijk op elkaar kan stapelen. Alle bekers worden manueel afgewassen met water verwarmd door een co2-neutrale pelletketel. Boomtown schrijft toekomstmuziek met de boombar, een groen toogsysteem dat de meest recente duurzame technieken op gebied van stroomvoorziening, koeling, verlichting, afvalwater enz.. samenbrengt. Lees er alles over op boombar.be en boomtowngoesgreen.be
Meer festivals en groene tips
Uiteraard zijn er nog heel wat andere events en festivals die groene inspanningen leveren. Lees verder op groenevent.be. Of laat je eigen festival/event onder handen nemen door 'De Groene Vent'.