Wat is een Vlaamse 'Green Deal'?
Een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen te werken aan een milieu- en klimaatvriendelijke toekomst
Wie trekt de Green Deal Anders Verpakt?
De Vlaamse afvalbeheerder OVAM, de speerpuntcluster VIL (die logistieke bedrijven samenbrengt) en grote sectororganisaties Comeos (handel en diensten), Detic (cosmetica, onderhoudsproducten, lijmen...) en Fevia (voedingsindustrie)
Wat is het doel?
Samen met partners-ondertekenaars een reductie realiseren van het aantal wegwerpverpakkingen, consumenten meer mogelijkheden bieden om producten 'anders verpakt' te kopen.
In België zouden we jaarlijks ruim 900.000 ton eenmalige verpakkingsmaterialen op de afvalberg gooien (schatting uit 2019). Dat moet anders! Op dit moment voorziet de Green Deal Anders Verpakt een reductie van 15.000 ton in de distributiesector. Voor De Transformisten is dat een goede eerste stap, maar wij zien de lat graag hoger liggen.
Van recyclage naar hergebruik
Vlaams minister Demir verwoordt de beweegredenen voor deze Green Deal heel to-the-point: "Recycleren is goed, maar hergebruik of verpakkingen zelfs helemaal weglaten is beter."
Daarom focust de Green Deal op preventie (weglaten van de verpakking, transport in bulk) en het hergebruik van verpakkingen. Deelnemers wisselen kennis uit over goede praktijken. Zo experimenteerde producent van wasmiddelen en schoonmaakproducten Ecover met hervulstations in Delhaize warenhuizen. Na een testfase zijn Ecover en de warenhuisketen klaar om die praktijk verder uit te rollen in andere winkels.
De Green Deal mikt ook op de instroom van betrouwbare kennis in de bedrijfswereld, zodat de milieu-impact van verpakte goederen effectief vermindert.
Meer informatie
Op www.greendealandersverpakt.be
Als ondersteunende partner volgen wij dit thema zeker verder op!