Delen onder collega's binnenkort nog gemakkelijker
De vzw WijDelen lanceert een aanbod naar bedrijven en organisaties, dat collega's stimuleert om spullen met elkaar te delen.
Een fablab is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Hier staan onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen. Ze laten iedereen toe om om het even wat te ontwerpen en te maken waardoor het tijdperk van de ‘open fabricage’ en ‘open design’ aanbreekt. Objecten kunnen meer en meer onmiddellijk door de gebruikers geproduceerd worden. De procedés zijn open zijn en er kan in geparticipeerd worden dankzij de online uitwisseling van kennis en praktische informatie, de ontwerpplannen van de objecten en die van de machines.
Fablab Leuven
FabLab-Leuven is "open source hardware" voor studenten, leerlingen, de sociale economie en het brede publiek, zeg maar: een bibliotheek met gebruiksvriendelijke machines om bijna alles te maken in hout en kunststof. Het FabLab is gratis als je jouw kennis deelt met anderen. Dus je mag gratis gebruik maken van de machines, als je maar je resultaten online zet.
www.fablab-leuven.be
Timelab Gent
Timelab is een werkplaats die gewijd is aan technologie, kunst en samenleving (Gent).
www.timelab.org
Fablab Genk
In Genk ligt de focus op de combinatie tussen digitaal en fysiek ontwerpen en de ontwerpmethode.
www.fablabgenk.be
FabLabXL
De naam FabLabXL dekt verschillende ladingen: enerzijds verwijst de naam naar Brussel, anderzijds duidt XL op het bereiken van een breed publiek. Iedereen – jong en oud – is welkom in het FabLabXL; studenten die aan eigen projecten of projecten in het kader van hun opleiding willen werken, leerlingen die kennis willen maken en individueel of met hun klas een workshop willen volgen, “gewone” mensen met toffe ideeën die deze willen realiseren, zelfstandigen en ondernemingen die een prototype willen ontwikkelen – allen kunnen zij terecht in FabLabXL aan de Erasmushogeschool.
www.fablab-brussels.be
IMAL Centrum voor Digitale Cultuur en Technologie (Brussel)
iMAL is een unieke integratie van een kunstencentrum, dat verscheidene publieke evenementen (tentoonstellingen, lezingen, concerten, performances) organiseert, met een medialab voor kunstenaars om nieuwe technologieën te onderzoeken, te delen, uit te wisselen en ermee te experimenteren.
www.imal.org
Open Source Ecology
Het project Open Source Ecology (OSE) is een netwerk van landbouwers, ingenieurs en sympathisanten, die de Global Village Construction Set ontwikkelen. Dat is een open source technologisch platform dat het mogelijk maakt om 50 verschillende machines te fabriceren die nodig zijn om een duurzame beschaving tot stand te brengen met modern comfort. Dit platform vereenvoudigt de toegang tot de landbouw, de constructie en de industrie.
www.opensourceecology.org
Een hackerspace is een plaats waar mensen met gemeenschappelijke interesse, meestal in wetenschap, technologie, digitale en elektronische kunst elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Een hackerspace kan gezien worden als een open laboratorium voor iedereen, atelier, werktuigplaats, workshopruimte en/of studio waar mensen van diverse achtergronden kunnen samenkomen om materiaal, werktuigen en kennis te delen en om dingen te maken. De meeste hackerspaces hebben projecten rond open source software of hardware of alternatieve media.
Whitespace (Gent)
Een groep creatieve en innovatieve hackers beheert deze plaats. Er worden wekelijks ontmoetingen, workshops of evenementen georganiseerd.
0x20.be
Hacker Space Brussels (Brussel)
www.hackerspace.be
Coworking is een manier van werken waarbij zowel werkruimte wordt gedeeld, en openheid en uitwisseling tussen werknemers wordt gestimuleerd.
Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, voeding, economische modellen....)