Fairtrade Belgium organiseert grootste protest ooit

Fairtrade Belgium organiseert grootste protest ooit

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 27/09/2017
Naar jaarlijkse gewoonte mobiliseert Fairtrade Belgium tijdens de Week van de Fair Trade (4-14 oktober) mensen over het hele land om stil te staan bij hun consumptiepatroon en niet enkel te kiezen voor de goedkoopste producten, maar voor de beste met de juiste prijs. Onder de noemer 'Het Grootste Protest' wil de organisatie dit jaar geschiedenis schrijven door meer dan 750.000 mensen vredevol te laten protesteren voor een eerlijk inkomen voor iedereen.
© Fairtrade Belgium

Het Grootste Protest: een eerlijk inkomen voor iedereen

Fairtrade Belgium ziet de Week van de Fair Trade dit jaar groots en organiseert ‘Het Grootste Protest’. De organisatie wil met dit protest het record aantal actievoerders in ons land uit 1983 ruimschoots verbreken. Nicolas Lambert, Directeur van Fairtrade Belgium, licht alvast een tipje van de sluier en schudt de activist in ons wakker.

Vandaag leven nog steeds 800 miljoen mensen in extreme armoede, d.w.z. met minder dan 1,6 euro per dag. Drie vierde daarvan zijn boerenfamilies. De mensen die de voeding op ons bord voorzien, kunnen vaak zichzelf geen maaltijd voorschotelen. Tijdens 'Het Grootste Protest' willen we zoveel mogelijk Belgen mobiliseren om mee te protesteren voor een eerlijk inkomen voor iedereen. Elke aankoop van een Fairtrade product telt tussen 4 en 14 oktober als een protestactie. Protesteren doen we dus niet in de klassieke zin van het woord met een protestbord op straat, maar in de vorm van een keuze op de plaats waar het de grootste impact heeft: de winkelvloer.

Door te kiezen voor duurzame en eerlijke handelsproducten, kunnen we deze vicieuze cirkel van armoede doorbreken

Hoe Fairtrade bijdraagt aan een eerlijk inkomen voor iedereen

Fairtrade is een alternatief handelsmodel, gebaseerd op het idee dat iedereen in de keten bijdraagt en verdient: handel, niet louter liefdadigheid. Een minimumprijs per product en een vaste premie om te investeren in een duurzame productie en sociale projecten (onderwijs, gezondheidszorg, infrastuctuur, ...). De grootste uitdaging blijft echter het gebrek aan toegang tot de markt. Hoewel de Fairtrade-omzet jaarlijks groeit, verkopen producenten slechts een deel van hun oogst aan Fairtrade-voorwaarden. Zolang Fairtrade dus een nichemarkt blijft, worden producenten gedwongen om een deel van hun productie te verkopen tegen lagere prijzen. Miljoenen producenten zijn afhankelijk van onze consumptiegewoonten. Door te kiezen voor duurzame en eerlijke handelsproducten, kunnen we deze vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

Maak de activist in je wakker en protesteer mee

Fairtrade Belgium nodigt iedereen uit om deel te nemen aan ‘Het Grootste Protest’ en zich mee te engageren voor een eerlijk inkomen voor iedereen.

Deelnemen aan ‘Het Grootste Protest’ kan door:

  • Fairtrade producten te kopen. Kies in de supermarkt, wereldwinkel of biowinkel voor bananen, koffie, chocolade, sapjes, thee, ... met een Fairtrade label (er zijn al meer dan 1600 producten in België verkrijgbaar met zo'n label). Elke Fairtrade aankoop telt mee als één protestactie.
  • Een positief protest te organiseren in de vorm van een Fairtrade ontbijt / picknick / concertavond met protestliedjes en natuurlijk Fairtrade hapjes & drankjes,…
  • Jouw positieve protestselfie met een Fairtrade product te delen op sociale media en jouw foto te taggen met #GrootsteProtest.
  • Deel te nemen aan één of meerdere van de geplande activiteiten. Deze worden vanaf 3 oktober gepubliceerd op de website en de sociale media kanalen.
  • Met je aanstekelijke enthousiasme je familie, vrienden en collega’s warm te maken om mee deel te nemen aan ‘Het Grootste Protest’.

Meer info op de website van Fairtrade Belgium.

© Fairtrade Belgium