Gooi die zaden niet weg, ze redden levens

Zaden voor Voedsel zamelt voor ontwikkelingsprojecten zaden in uit groenten en fruit die we hier eten. In december en januari zetten de organisatie zich extra in voor een fantastisch project in Malawi.
Een beginnende palmboom

Nyasa Forest Garden, nog volop in opbouw, wordt een voedselbos waarmee een gemeenschap in Malawai zichzelf zal kunnen voorzien van broodnodig vers voedsel.

Als je groenten en fruit eet gooi je de zaden die erin zitten meestal weg. Je kan die zaden ook sparen en opsturen naar Zaden voor Voedsel.  Wij bezorgen ze aan mensen over de hele wereld die honger lijden.

Zelfredzaam met moestuintjes

Een goede voeding is de basis van alles. Met een lege maag kan je je niet goed concentreren op school, zonder voedsel heb je niet de energie om te werken en als je ondervoed bent ben je vatbaarder voor ziektes. Het doel van Zaden voor Voedsel is om de mensen zelfredzaam te maken door gratis zaden aan te bieden,  waarmee ze hun eigen moestuin kunnen aanleggen.  Uit de oogst winnen ze nieuwe zaden om de tuin uit te breiden. Uiteindelijk zullen er zaden overblijven en die worden doorgegeven aan de naburige dorpen zodat ze ook daar moestuintjes kunnen beginnen. Zo heeft één moestuin een uitdijende werking en wordt buitenlandse hulp overbodig.

Focus op Malawi

December en januari staan in het teken van Malawi, waar een bijzonder persoon, Patrick Harry Gonzales, zich inzet voor de opbouw van zijn land. Malawi is een van de armste landen ter wereld. In grote delen is er een tekort aan drinkwater, de kindersterfte ligt er hoog, er woekert een aidsepidemie en er is een gebrek aan medische zorg en opleiding. Het project van Patrick bestaat uit een weeshuis, een voedselbos en een kruidenveld. Patrick groeide zoals de meeste Malawiërs op in armoede. In 2005 ontmoette hij Jurgen, een Belgische student die drie maanden in Malawi doorbracht voor zijn thesis. De twee werden beste vrienden. Patrick is enorm leergierig en gemotiveerd. Met de hulp van Jurgen en andere weldoeners kreeg hij de kans om journalistiek te studeren in Malawi. Dankzij een VZW kon hij ook drie maanden aan de universiteit van Mechelen studeren en zo ontmoette hij Willem Van Cotthem, de oprichter van Zaden voor Voedsel, die hem alles leerde over container-tuinieren. Met zijn nieuwe kennis trok hij terug naar huis, maakte zijn omgeving warm voor zijn idee en startte zijn project: een weeshuis, Nyasa Children Village, en een landbouwproject, Nyasa Forest Garden.

Voedselbos

Nyasa Children Village biedt een thuis, verzorging en opleiding aan wezen en kinderen in kwetsbare families. De meesten zijn slachtoffer van de aidsepidemie. Het weeshuis project draait nog niet op volle toeren maar de basis is er en er worden al vijf kinderen verzorgd door een gemotiveerd team van vrijwilligers. De Nederlandse stichting ‘Happy Granny for Malawi’ wordt momenteel opgericht door een lid van Zaden voor Voedsel om het weeshuis te helpen groeien. Je kan deze stichting volgen en steunen via Facebook. Nyasa Forest Garden, nog volop in opbouw, wordt een voedselbos dat de hele gemeenschap zal voorzien van broodnodig vers voedsel. En iedereen, ook de kinderen van het weeshuis, zal er leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen kweken. Aanvullend komt er een veld met geneeskrachtige kruiden om het tekort aan medicijnen in de regio te compenseren.

Lever je zaden in

Om dit alles te verwezenlijken zijn er veel zaden nodig. Zaden voor Voedsel stuurt de ingezamelde zaden niet rechtstreeks op naar projecten.  Mensen uit België en Nederland nemen de zaden mee als ze een project bezoeken.  Maar het is illegaal en zelfs gevaarlijk om zaden mee te nemen als je Malawi binnen gaat.  Zaden versturen met de post is echter geen enkel probleem. We roepen iedereen dan ook op om de ingezamelde zaden in december en januari niet naar ons maar rechtstreeks naar Patrick te sturen.  Zijn project kan alle groentezaden en zaden van tropisch fruit zoals papaya, meloen, pompoen, cherimoya, drakenvrucht,… gebruiken.

Wil je het voedselbos helpen groeien?  Stuur je zaden naar

Patrick Harry
C/O URSA Security International
EU/USI Project
P.O. BOX 31721
Lilongwe 3
Malawi

Meer informatie over Zaden voor Voedsel vind je op de website www.seedsforfood.one en in de Facebookgroep zadenvoorvoedsel

Groepsdiscussie over het kweken van bomen
Ook gepost in: Voeding