EU Ecolabel als garantie voor milieuverantwoorde producten

EU Ecolabel als garantie voor milieuverantwoorde producten

placeholder
geschreven door Hannelore Schorpionlaatst aangepast op 09/04/2014
Het EU Ecolabel is een initiatief van de Europese Commissie dat in 1992 van start ging. Het EU Ecolabel wil het consumenten gemakkelijk maken om voor een milieuverantwoord product of dienst te kiezen. Daarnaast is het één label voor heel Europa en voor tal van verschillende producten, dat de wildgroei aan labels tegengaat.

Het EU Ecolabel nam een langzame start, maar de laatste jaren zijn er tal van producten bijgekomen in meer dan 30 productgroepen en diensten, gaande van handafwasmiddelen en verf tot computers en hotels.

Het EU Ecolabel onderscheidt zich omdat het een zogenaamd multi-criteria label is. Dit wil zeggen dat de criteria niet één milieuaspect belichten, maar de hele levenscyclus van het product aanpakken, van de grondstoffen tot de afvalfase.

Wetenschappelijke studies

Er bestaan heel wat labels met heel verschillende betekenissen. Het EU Ecolabel onderscheidt zich omdat het een zogenaamd “multi-criteria” label is. Dit wil zeggen dat de criteria niet één milieuaspect belichten, maar de hele levenscyclus van het product aanpakken, van de grondstoffen tot de afvalfase. Het ontwikkelen van de criteria gebeurt op basis van wetenschappelijke studies en van een breed overleg waarbij de lidstaten, de producten, de Europese Commissie, milieu-NGO’s, consumentenverenigingen, beroepsverenigingen, KMO’s en tussenhandelaars betrokken zijn. Een ander voordeel van het EU Ecolabel is dat het door alle landen van de Europese Unie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland erkend is.

Waarom producten met een EU Ecolabel kopen?

Met het EU Ecolabel kan je zeker zijn dat je producten gebruikt die het milieu met respect behandelen. Bovendien moeten producten met het EU Ecolabel ook aan een heel aantal kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Ga op zoek naar producten die het bloem-label dragen, je zal ontdekken dat groene producten zeker niet altijd duurder zijn. Bovendien hebben producten die goed zijn voor het milieu ook soms voordelen voor je gezondheid. EU Ecolabel producten mogen tal van giftige stoffen niet bevatten. Zo zijn leren schoenen met het EU Ecolabel chroom-vrij en bevatten kleding met dit label geen kleurstoffen die sensibiliserend, carcinogeen, mutageen of toxisch voor de voorplanting zijn.

Catalogus van producten en diensten

Producten met het EU Ecolabel kan je gemakkelijk herkennen aan het logo met de bloem op de verpakking. Op dit ogenblik is er in België slechts één hotel met het EU Ecolabel: Hotel Fevery in Brugge. Maar onder meer in Frankrijk en Italië zijn er honderden hotels en ook campings met het label vinden. In de Europese catalogus kan je de producten en diensten opzoeken.

Meer info

Leuke weetjes over producten en diensten met respect voor milieu en gezondheid vind je op de EU Ecolabel Facebook Pagina. De website www.ecolabel.be geeft nog extra info.