Eigen munt voor Limburg

Eigen munt voor Limburg

FairFin
geschreven door FairFinlaatst aangepast op 04/04/2014
Binnenkort kunnen alle inwoners van de provincie Limburg gebruik maken van de e-portemonnee van Limburg.net. Dankzij dit systeem worden Limburgers extra aangemoedigd in hun duurzaam gedrag: ze kunnen punten sparen, en daarmee allerlei nuttige en leuke – duurzame – dingen kopen. Het systeem was tot nu toe al in 12 Limburgse gemeenten in gebruik, maar nu zet de provincie ook de schouders onder het project.
e-portemonee Limburg

Limburg.net biedt het systeem van de e-portemonnee al sinds 2006 aan in verschillende Limburgse gemeenten. Tot vandaag is het beschikbaar voor de inwoners van Beringen, Diepenbeek, Hasselt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Neerpelt, Overpelt, Riemst, Tongeren en Zonhoven. Al meer dan 12.500 inwoners gebruiken de e-portemonnee.

Wie duurzaam gedrag vertoont, wordt door de gemeente of provincie beloond met punten. Die punten kunnen nadien gebruikt worden om andere duurzame diensten of producten (deels) mee te betalen.

Zo werkt het systeem

De e-portemonnee is een erg eenvoudige toepassing: wie een of ander duurzaam gedrag vertoont, wordt hiervoor door de gemeente of provincie beloond met punten die worden geregistreerd via zijn of haar identiteitskaart. Het aantal punten dat verbonden is aan de actie wordt op die manier weggeschreven naar een centrale database, waarop iedere gebruiker een eigen elektronische puntenrekening heeft. De verdiende punten kunnen gebruikt worden om andere duurzame diensten of producten (deels) mee te betalen. Wanneer iemand met de verzamelde punten betaalt, worden deze ook weer via de identiteitskaart in mindering gebracht. Op de website www.e-portemonnee.be kan iedereen zijn actuele puntensaldo eenvoudig raadplegen.

Thuiscomposteren in ruil voor Lijnkaarten

Welke producten en toepassingen geven recht op welke punten? En wat kan met deze punten aangekocht worden? Dat verschilt van gemeente tot gemeente, al is de grote gemene deler wel dat alles in het teken staat van duurzaamheid. Enkele mooie voorbeelden van welk gedrag recht geeft op punten: thuiscomposteren, aankoop in een Kringwinkel, het bijwonen van een info-avond over duurzaam verwarmen,… En die punten kunnen op hun beurt weer gebruikt worden voor onder meer spaarlampen, een Lijnkaart, kortingsbonnen... Voor de volledige lijst: www.e-portemonnee.be. Het systeem wordt vanaf vandaag dus uitgebreid met acties van het provinciebestuur. Momenteel is het provinciale aanbod nog beperkt, maar het is de bedoeling dit op termijn uit te breiden.

Maak je buurt uitmuntend!

De e-portemonnee is een vorm van een gemeenschapsmunt of complementaire munt. Gisteren werd er een handboek gelanceerd om lokale besturen of organisaties die ook met gemeenschapsmunten aan de slag zouden willen, op weg te helpen.